Karp pieczony w pomarańczach
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • karp (bez głowy) - 1 kilogram
  • Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
  • pomarańcza - 1 sztuka
  • sok z 1 cytryny
  • oliwa - 6 łyżek
  • chleb tostowy - 3 kromki
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • masło do formy
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Spraw karpia, umyj, osusz, natrzyj solą i pieprzem. Następnie skrop sokiem z cytryny i posyp Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr. Odstaw na godzinę do lodówki.
  2. Odkrój z chleba skórkę, pokrusz miąższ.
  3. Posiekaj natkę, wymieszaj z pokruszonym chlebem i oliwą. Mieszanką dokładnie obłóż rybę.
  4. Ułóż karpia w wysmarowanym masłem, żaroodpornym naczyniu i piecz 30 minut w temperaturze 180°C. Na 10 minut przed końcem pieczenia wyłóż na rybę plastry pomarańczy.