Karp po szlachecku

Składniki:

  • sól - 1 szczypta
  • cukier - 1 szczypta
  • czerwone wino - 100 mililitrów
  • śliwki węgierki - 250 gramów
  • cynamon - 1 szczypta
  • mąka - 35 gramów
  • goździki - 1 szczypta
  • imbir - 1 szczypta
  • sok z cytryny - 2 łyżki
  • karp - 1 kilogram

Sposób przygotowania:

  1. Oczyszczonego i wypatroszonego karpia umyj, a następnie przekrój wzdłuż na połówki. Usuń ości kręgosłupa.
  2. Posyp przyprawami i mąką. Zarumień z obu stron.
  3. Śliwki umyj, wypestkuj, włóż do miksera.
  4. Dolej wino i dodaj przyprawy, po czym włącz mikser na 30 sekund.
  5. Karpia zalej sosem i zapiecz.