Karp smażony

2


Średnie


90 min.


6 os.

Składniki
karp oczyszczony bez głowy (lub gotowe dzwonka)1.5 kilogramów
mleko1 litr
mąka100 gramów
jajko3 sztuki
bułka tarta200 gramów
olej roślinny100 mililitrów
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr2 łyżki
Przygotowanie
Krok 1
Karpia oczyszczamy, myjemy i kroimy w dzwonka. Moczymy w mleku przez całą noc.
Krok 2
Odsączamy karpia z mleka. Przygotowujemy składniki panierki: mąkę, rozmącone jajka oraz bułkę tartą wymieszaną z Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr.
Krok 3
Obtaczamy karpia w mące, jajku i bułce. Smażymy z dwóch stron.
Krok 4
Przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 15 minut.
Autor: Anna WłodarczykPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl