Karp smażony
  • 90 minut
  • 6 osób
  • Średnie

Składniki:

  • karp oczyszczony bez głowy (lub gotowe dzwonka) - 1.5 kilogramów
  • mleko - 1 litr
  • mąka - 100 gramów
  • jajko - 3 sztuki
  • bułka tarta - 200 gramów
  • olej roślinny - 100 mililitrów
  • Delikat przyprawa uniwersalna Knorr - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Karpia oczyszczamy, myjemy i kroimy w dzwonka. Moczymy w mleku przez całą noc.
  2. Odsączamy karpia z mleka. Przygotowujemy składniki panierki: mąkę, rozmącone jajka oraz bułkę tartą wymieszaną z Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr.
  3. Obtaczamy karpia w mące, jajku i bułce. Smażymy z dwóch stron.
  4. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 15 minut.