|
Składniki | ||
karp oczyszczony bez głowy (lub gotowe dzwonka) | 1.5 kilogramów | |
mleko | 1 litr | |
mąka | 100 gramów | |
jajko | 3 sztuki | |
bułka tarta | 200 gramów | |
olej roślinny | 100 mililitrów | |
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr | 2 łyżki |
Przygotowanie |
Krok 1 |
Karpia oczyszczamy, myjemy i kroimy w dzwonka. Moczymy w mleku przez całą noc. |
Krok 2 |
Odsączamy karpia z mleka. Przygotowujemy składniki panierki: mąkę, rozmącone jajka oraz bułkę tartą wymieszaną z Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr. |
Krok 3 |
Obtaczamy karpia w mące, jajku i bułce. Smażymy z dwóch stron. |
Krok 4 |
Przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 15 minut. |
Autor: Anna Włodarczyk |