| |||||||||
| Składniki | ||
| karpie średnie | 2 sztuki | |
| Delikat przyprawa uniwersalna Knorr | 1 łyżeczka | |
| duża cebula | 1 sztuka | |
| masło | 60 dekagramów | |
| mąka | 15 dekagramów |
| Przygotowanie |
| Krok 1 |
| Przy obróbce wstępnej karpia podziel na półdzwonki, dopraw przyprawą Knorr i obłóż pokrojoną w plastry cebulą. |
| Krok 2 |
| Wstaw w naczyniu do chłodnego pomieszczenia na 3 -4 godziny. Po tym czasie nadmiar cebuli zdejmij, pozostawiając jej niewielką ilość, rybę oprósz mąką. |
| Krok 3 |
| Smaż na rozgrzanym maśle na złoty kolor. Nie wolno dopuścic do spalenia masła, gdyż ryba jest wówczas niesmaczna i niezdrowa. |
| Autor: przepisy.pl |