Karp smażony z masłem czosnkowym
  • 45 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • karp oczyszczony bez głowy (lub gotowe dzwonka) - 1 sztuka
  • Delikat przyprawa uniwersalna Knorr - 1.5 łyżeczek
  • ząbek czosnku - 1 sztuka
  • gałązki natki tymianku - 1 sztuka
  • gałązki koperku - 2 sztuki
  • mąka - 3 łyżki
  • masło - 2 łyżki
  • olej do smażenia - 2 łyżki
  • ziemniaki ugotowane w mundurkach - 400 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Rozetrzyj czosnek, dodaj 10 dekagramów miękkiego masła i utrzyj wraz posiekanymi ziołami i szczyptą soli.
  2. Z masła uformuj wałek, mocno go schłodź, a następnie pokrój w plastry.
  3. Karpia oczyść, umyj, pokrój w dzwonki i osusz papierowym ręcznikiem.
  4. Oprósz karpia przyprawą Knorr i obtocz w mące.
  5. Na patelni rozgrzej olej i dodaj masło. Na niezbyt dużym ogniu smaż dzwonki karpia z obu stron, na złoty kolor. Po usmażeniu przełóż je na chwilę na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Następnie na tym samym tłuszczy smaż ziemniaki pokrojone w plastry, aż nabiorą rumianego koloru.
  6. Usmażonego karpia podawaj z ziemniakami. Na rybie połóż plasterki masła ziołowego, aby mogło powoli się rozpuścić i nadać smak i aromat potrawie.