Karp w galarecie
  • 90 minut
  • 6 osób
  • Średnie

Składniki:

  • karp - 1 kilogram
  • włoszczyzna - 1 pęczek
  • pęczek koperku - 1 sztuka
  • Liść laurowy z Turcji Knorr - 1 sztuka
  • Ziele angielskie z Meksyku Knorr - 4 sztuki
  • żelatyna - 4 łyżki
  • woda - 1 litr
  • Bulion na włoszczyźnie Knorr - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Włoszczyznę umyj i obierz. Włóż do garnka, zalej 1 litrem wody i zagotuj. Dodaj liść i ziele. Dodaj Bulion na włoszczyźnie Knorr i gotuj jeszcze 30 minut.
  2. Karpia oczyść, opłucz i pokrój w dzwonka.
  3. Wywar przecedź. Dzwonka wkładaj do wywaru i gotuj kilka minut. Następnie delikatnie wyjmuj z wywaru cedzakową łyżką na półmisek i wystudź.
  4. Pozostały wywar dopraw do smaku, przecedź przez lnianą ściereczkę i rozpuść w nim żelatynę - ostudź, aby wywar nieco stężał.
  5. Na półmisku ułóż dekoracyjnie wystudzone dzwonka ryby i zalej galaretą. Udekoruj i wstaw do lodówki.