Karp w soli
  • 15 minut
  • 8 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • karp wypatroszony i oczyszczony z łusek - 2 kilogramy
  • kilka gałązek świeżego tymianku, bazylii, oregano, natki pietruszki
  • seler naciowy - 100 gramów
  • koper włoski - 0.5 sztuk
  • cebula - 2 sztuki
  • cytryna - 1 sztuka
  • Rama Smaż jak szef kuchni, wariant maślany smak - 3 łyżki
  • Delikat przyprawa uniwersalna Knorr - 1 łyżka
  • pomarańcza - 1 sztuka
  • ząbek czosnku - 3 sztuki
  • gruboziarnista sól morska - 2 kilogramy
  • jajka - 3 sztuki

Sposób przygotowania:

  1. Cebule pokrój w piórka, koper włoski i selera rozdrobnij, posiekaj czosnek. Cytrynę i pomarańcza otrzyj ze skórki, owoce pokrój w plastry.
  2. Karpia oczyść, umyj, osusz papierowym ręcznikiem. W misce wymieszaj Ramę ze skórką z cytrusów, czosnkiem i Delikatem warzywnym. Tak przygotowaną marynatą natrzyj rybę z wierzchu i w środku.
  3. Do środka ryby włóż po gałązce ziół, koper włoski, selera, plastry owoców. Rybę połóż w misce na części pokrojonej cebuli i przykryj resztą. Całość zafoliuj, odstaw na 12 godzin do lodówki. Zamarynowanie w ten sposób karpia sprawi, że nie będzie go czuć mułem. Po tym czasie oczyść rybę z wierzchu, pozbywając się cebuli.
  4. Rozgrzej piekarnik do 200 st.C. Wymieszaj sól z białkiem jaj, dodaj nieco wody, tak aby sól dała się formować.
  5. Na blachę do pieczenia wysyp centymetrową warstwę soli, robiąc w niej delikatne wgłębienie. Ułóż w niej całego karpia łącznie z głową i ogonem, następnie przysyp resztą soli - dociskając sól do ryby uformuj nadając jej kształt karpia. Całość wstaw do piekarnika na około 40 minut.