Karpatka

1


Łatwe


60 min.


1 os.

Składniki
Ciasto:
Kostka do pieczenia Kasia6 łyżek
jajko6 sztuk
mąka1 szklanka
proszek do pieczenia0.5 opakowań
woda1 szklanka
sól1 szczypta
Krem:
mleko1 litr
budyń waniliowy2 opakowania
jajko2 sztuki
Kostka do pieczenia Kasia3 sztuki
cukier waniliowy2 opakowania
cukier puder2 szklanki
żółtko4 sztuki
Wierzch:
owoce sezonowe1 unit
Przygotowanie
Krok 1
Do gorącej wody wrzucić Kasię i mieszać, aż się całkowicie rozpuści.
Krok 2
Potem dodać szczyptę soli, wsypać mąkę i energicznie mieszać.
Krok 3
Do ostudzonej masy dodawać pojedynczo jajka, a następnie proszek do pieczenia.
Krok 4
Mieszać, aż ciasto uzyska jednolitą konsystencję.
Krok 5
Ciasto podzielić na dwie równe części.
Krok 6
Każdą z nich wyłożyć na blachę, po czym piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni C.
Krok 7
Jajka roztrzepać z cukrem waniliowym oraz z budyniem.
Krok 8
Masę wlewać powoli do gorącego mleka.
Krok 9
Dobrze wymieszać, a następnie ostudzić.
Krok 10
Kostki Kasi utrzeć z cukrem i miksować, aż powstanie krem.
Krok 11
Upieczone placki przełożyć kremem na wysokości około pięciu centymetrów.
Krok 12
Udekorować owocami sezonowymi.
Krok 13
Przed podaniem ciasto wstawić na około godzinę do lodówki.
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl