Karpatka
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 0 minut
  • 180 °C

Składniki:

    ciasto
  • Kostka do pieczenia Kasia - 6 łyżek
  • jajko - 6 sztuk
  • mąka - 1 szklanka
  • proszek do pieczenia - 0.5 opakowań
  • woda - 1 szklanka
  • sól - 1 szczypta
  • krem
  • mleko - 1 litr
  • budyń waniliowy - 2 opakowania
  • jajko - 2 sztuki
  • Kostka do pieczenia Kasia - 3 sztuki
  • cukier waniliowy - 2 opakowania
  • cukier puder - 2 szklanki
  • żółtko - 4 sztuki
  • wierzch
  • owoce sezonowe - 1 unit

Sposób przygotowania:

  1. Do gorącej wody wrzucić Kasię i mieszać, aż się całkowicie rozpuści.
  2. Potem dodać szczyptę soli, wsypać mąkę i energicznie mieszać.
  3. Do ostudzonej masy dodawać pojedynczo jajka, a następnie proszek do pieczenia.
  4. Mieszać, aż ciasto uzyska jednolitą konsystencję.
  5. Ciasto podzielić na dwie równe części.
  6. Każdą z nich wyłożyć na blachę, po czym piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni C.
  7. Jajka roztrzepać z cukrem waniliowym oraz z budyniem.
  8. Masę wlewać powoli do gorącego mleka.
  9. Dobrze wymieszać, a następnie ostudzić.
  10. Kostki Kasi utrzeć z cukrem i miksować, aż powstanie krem.
  11. Upieczone placki przełożyć kremem na wysokości około pięciu centymetrów.
  12. Udekorować owocami sezonowymi.
  13. Przed podaniem ciasto wstawić na około godzinę do lodówki.