Karpatka
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 40 minut
  • 180-190 °C

Składniki:

    ciasto
  • woda - 1.5 szklanek
  • Kostka do pieczenia Kasia - 0.75 sztuk
  • mąka - 1.5 szklanek
  • jajko - 8 sztuk
  • proszek do pieczenia - 1 szczypta
  • krem
  • mleko - 2.5 szklanki
  • budyń śmietankowy - 2 opakowania
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1.25 sztuk
  • cukier puder - 5 łyżek

Sposób przygotowania:

  1. Wodę z Kasią zagotować, dodać mąkę i tłuczkiem do ucierania utrzeć ciasto, a następnie zaparzyć (tak, aby bąbelki powietrza wychodziły spod ciasta).
  2. Wystudzić. Zimną pastę zmiksować z proszkiem do pieczenia j jajkami.
  3. Ciasto rozłożyć na dwie takie same blachy.
  4. Piec po ok. 40 min. w 180-190 st.C.
  5. MASA: Ugotować budyń. Zimny zmiksować z Kasią i cukrem.
  6. Suche ciasto przełożyć masą. Schłodzić.