Karpatka

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

11 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

125 gramów

1 szklanka

1 szklanka

5 sztuk

masa:

3 szklanki

1 szklanka

1 opakowanie

1 sztuka

2 łyżki

3 łyżki

1 opakowanie

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wodę zagotować z Kasią, wsypać mąkę i wymieszać, zdjąć z palnika i wystudzić.

Krok 2

Zimne ucierać, dodając po 1 jajku.

Krok 3

Ciasto podzielić na dwie części, rozsmarować na blaszkę i upiec.

Krok 4

Po upieczeniu zostawić w piekarniku.

Krok 5

Dwie szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, pozostałe mleko, obie mąki i żółtko dokładnie wymieszać i wlać na gotujące mleko.

Krok 6

Masę wystudzić, Kasię zmiksować, dodając porcjami wystudzony budyń oraz sok z cytryny.

Krok 7

Masę budyniową wyłożyć na jeden placek, przykryć drugim, po wierzchu obficie posypać cukrem pudrem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Karpatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Karpatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Karpatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Karpatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Karpatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Karpatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Karpatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Karpatka
czas przygotowania
120 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej