Karpatka

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

11 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

5 sztuk

masa:

1 szklanka

2 łyżki

3 szklanki

1 sztuka

3 łyżki

1 sztuka

1 opakowanie

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wodę zagotować z Kasią, wsypać mąkę i wymieszać, zdjąć z palnika i wystudzić.

Krok 2

Zimne ucierać, dodając po 1 jajku.

Krok 3

Ciasto podzielić na dwie części, rozsmarować na blaszkę i upiec.

Krok 4

Po upieczeniu zostawić w piekarniku.

Krok 5

Dwie szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, pozostałe mleko, obie mąki i żółtko dokładnie wymieszać i wlać na gotujące mleko.

Krok 6

Masę wystudzić, Kasię zmiksować, dodając porcjami wystudzony budyń oraz sok z cytryny.

Krok 7

Masę budyniową wyłożyć na jeden placek, przykryć drugim, po wierzchu obficie posypać cukrem pudrem.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

Zobacz również