Karpatka

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

3 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

1 szklanka

5 sztuk

4 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

krem:

0.75 szklanki

3 szklanki

4 łyżki

2 sztuki

2 łyżeczki

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotować ciasto. Wodę zagotować z Kasią. Garnek ściągnąć z pieca i mieszając energicznie (najlepiej łyżką drewnianą), dodać mąkę. Garnek postawić z powrotem na piecu i gotować na małym ogniu, ciągle mieszając, ok. 2- 3 minut. Ciasto ma być jednolite i ładnie odchodzić od garnka. Ciasto pozostawić na chwilę do ostygnięcia. Najłatwiej przełożyć do miski lub innego garnka, wtedy szybciej ostygnie, ale nie musi całkowicie.

Krok 2

Do lekko ciepłego lub zimnego ciasta, miksując mikserem, dodać po jednym jajku, szczyptę soli i proszek do pieczenia. Ciasto podzielić na 2 części.

Krok 3

Formę prostokątną o wymiarach ok. 35x 24cm wysmarować margaryną i posypać mąką. Połowę ciasta rozprowadzić łyżką w formie.

Krok 4

Piec w nagrzanym piekarniku, na złoty kolor, ok. 30 min. w temperaturze 180°C. W ten sam sposób upiec drugą połowę ciasta.

Krok 5

Przygotować masę budyniową. 2 szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i mąkami.

Krok 6

Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki.

Krok 7

Chwilkę gotować (około 1 min. Budyń będzie gęsty). Pozostawić do ostygnięcia.

Krok 8

Miękką Kasię utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo zimny budyń.

Krok 9

Masę rozsmarować na jednym blacie ciasta. Przykryć drugim blatem.

Krok 10

Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 2 godz.

Krok 11

Gotowe posypać cukrem pudrem. Smacznego .

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

Zobacz również