Karpatka dla zakochanych
  • 30 minut
  • Łatwe

Składniki:

    ciasto
  • jajko - 5 sztuk
  • mąka ziemniaczana - 0.5 szklanek
  • mąka pszenna - 0.5 szklanek
  • cukier - 0.75 szklanek
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • fale
  • woda - 1 szklanka
  • Kostka do pieczenia Kasia - 13 dekagramów
  • mąka - 1 szklanka
  • jajko - 4 sztuki
  • krem
  • mleko - 1.5 szklanek
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 sztuka
  • mąka pszenna - 2 łyżki
  • mąka kartoflana - 1 łyżka
  • cukier - 0.5 szklanek
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Pieczemy biszkopt. Odstawiamy.
  2. Robimy fale. Gotujemy wodę z Kasią, wsypujemy do tego mąkę, mieszamy, aż będzie szkliste. Studzimy.
  3. Mieszając wbijać po jajku. Upiec z tego placek. Piec przez około 30 minut.
  4. Masa: W 1/2 szklanki mleka rozmieszać obie mąki i wlać do reszty gotującego się mleka razem z cukrami, żeby powstał budyń. Wystudzić.
  5. Kasię rozetrzeć i dodawać po łyżce budyniu. Ukręcić krem i przełożyć nim placki. Biszkopt, masa i na górę fale.
  6. Polewamy roztopiona czekoladą.