Karpatka mojej babci
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 0 minut
  • 180 °C

Składniki:

    ciasto
  • woda - 1.5 szklanek
  • Kostka do pieczenia Kasia - 0.5 sztuk
  • mąka krupczatka - 1 szklanka
  • jajko - 5 sztuk
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • krem
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 sztuka
  • cukier puder - 1 szklanka
  • budyń śmietankowy bez cukru - 1 opakowanie
  • mleko - 1.5 szklanek
  • sok z cytryny do smaku - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Wodę zagotować z Kasią, do gotującej wody dodać szklankę mąki krupczatki, wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Dobrze wymieszać w garnku. Wystudzić!
  2. Do zimnej masy dodawać po jednym jajku i dobrze wyrobić mikserem. Podzielić ciasto na 2 równe części.
  3. Wyłożyć blaszkę o wymiarach 25x40 cm papierem do pieczenia, piec 2 placki każdy po 50 min. w 180º C.
  4. Kasię utrzeć z cukrem pudrem, ugotować budyń w 1¾ szklanki mleka wystudzić. Zimny budyń dodawać po łyżce do masy i razem ucierać, na końcu dodać sok z cytryny do smaku.
  5. Przełożyć ciasto i posypać cukrem pudrem wymieszanym z wanilią. Smacznego.
  6. Ciasta wystarczy na pewno, ale żeby dobrze i cienko się rozkładało, róbmy to łyżką do zupy, maczając od czasu do czasu w wodzie :)