Karpatka mojej babci

7


Łatwe


60 min.


1 os.

Składniki
Ciasto:
woda1.5 szklanek
Kostka do pieczenia Kasia0.5 sztuk
mąka krupczatka1 szklanka
jajko5 sztuk
proszek do pieczenia1 łyżeczka
Krem:
Kostka do pieczenia Kasia1 sztuka
cukier puder1 szklanka
budyń śmietankowy bez cukru1 opakowanie
mleko1.5 szklanek
sok z cytryny do smaku1 sztuka
Przygotowanie
Krok 1
Wodę zagotować z Kasią, do gotującej wody dodać szklankę mąki krupczatki, wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Dobrze wymieszać w garnku. Wystudzić!
Krok 2
Do zimnej masy dodawać po jednym jajku i dobrze wyrobić mikserem. Podzielić ciasto na 2 równe części.
Krok 3
Wyłożyć blaszkę o wymiarach 25x40 cm papierem do pieczenia, piec 2 placki każdy po 50 min. w 180º C.
Krok 4
Kasię utrzeć z cukrem pudrem, ugotować budyń w 1¾ szklanki mleka wystudzić. Zimny budyń dodawać po łyżce do masy i razem ucierać, na końcu dodać sok z cytryny do smaku.
Krok 5
Przełożyć ciasto i posypać cukrem pudrem wymieszanym z wanilią. Smacznego.
Krok 6
Ciasta wystarczy na pewno, ale żeby dobrze i cienko się rozkładało, róbmy to łyżką do zupy, maczając od czasu do czasu w wodzie :)
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl