Karpatka z owocami

115


Średnie


60 min.


4 os.

Składniki
Ciasto:
Kostka do pieczenia Kasia100 gramów
mąka pszenna100 gramów
jajka3 sztuki
woda150 mililitrów
Krem:
mleko500 mililitrów
cukier125 gramów
budyń waniliowy1 sztuka
mąka pszenna50 gramów
żółtka2 sztuki
Kasia Extra maślany smak200 gramów
Wierzch:
jeżyny 100 gramów
maliny100 gramów
świeża mięta do dekoracji
Przygotowanie
Krok 1
W rondlu zagotowujemy Kasię z wodą. Zmniejszamy ogień i dodajemy mąkę, intensywnie mieszając do połączenia się składników. Odstawiamy do wystudzenia. Do parzonego ciasta dodajemy stopniowo jajka i miksujemy na gładką masę.
Krok 2
Ciasto przekładamy do formy o średnicy 24 cm wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką. Rozsmarowujemy ciasto na bokach i spodzie formy. Pieczemy około 35 minut w temperaturze 200°C na złoty kolor. (Jeszcze ciepłe ciasto można lekko przygnieść i uformować w formie.) Studzimy.
Krok 3
W 250 ml mleka rozpuszczamy budyń, cukier, mąkę i żółtka. Pozostałe mleko zagotowujemy i wlewamy masę budyniową, intensywnie mieszając. Gotujemy do zgęstnienia, studzimy.
Krok 4
Miękką Kasię miksujemy dodając po łyżce wystudzony krem budyniowy. Miksujemy aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
Krok 5
Krem rozsmarowujemy równomiernie na upieczonym spodzie.
Krok 6
Całość dekorujemy świeżymi owocami i listkami mięty.
Autor: MojeCiasto.plPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl