Kartacze pieczarkowe
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • pieczarki - 500 gramów
  • Przyprawa w Mini kostkach Smażona cebula Knorr - 2 sztuki
  • duży ziemniak - 1 sztuka
  • Fix Chrupiące placki ziemniaczane Knorr - 1 opakowanie
  • jajko - 1 sztuka
  • mąka ziemniaczana - 3 łyżki
  • mąka pszenna - 2 łyżki
  • cebula - 2 sztuki
  • ząbki czosnku - 2 sztuki
  • Majeranek z krajów śródziemnomorskich Knorr - 1 szczypta
  • masło - 2 łyżki
  • olej - 4 łyżki
  • woda - 2 szklanki
  • bułka tarta - 1 łyżka

Sposób przygotowania:

  1. Fix Knorr połącz z wodą oraz jajkiem i odstaw na 10 min.
  2. Surowego ziemniaka zetrzyj na tarce o dużych oczkach i dodaj do ciasta ziemniaczanego. Dodaj 3 łyżki mąki ziemniaczanej i 2 łyżki mąki pszennej. Wymieszaj.
  3. Cebulkę i czosnek posiekaj i podsmaż na maśle.
  4. Pieczarki zetrzyj na tarce i dodaj do cebuli. Całość duś ok. 15 minut, aż większość płynu wyparuje i farsz zgęstnieje. Na koniec dodaj bułkę tartą i wymieszaj.
  5. Farsz pieczarkowy dopraw przyprawą w mini kostkach Knorr oraz majerankiem i dokładnie wymieszaj.
  6. Nakładaj farsz do ciasta i formuj w dłoniach cygara, czyli klasyczne kartacze.
  7. Kartacze gotuj delikatnie w wodzie ok. 5 minut po wypłynięciu. Następnie przełóż je na rozgrzaną patelnię z olejem i podsmaż, aż skórka zrobi się rumiana. Podawaj z ulubionym sosem, np. pieczarkowym.