Kartacze

429


Trudne


60 min.


6 os.

Składniki
surowe tarte ziemniaki1 kilogram
ugotowane ziemniaki500 gramów
Bulionetka wołowa Knorr1 sztuka
mielone mięso wieprzowe 0.5 kilogramów
bułka tarta2 łyżki
żółtka2 sztuki
duża cebula1 sztuka
olej3 łyżki
majeranek1 łyżka
pieprz czarny świeżo mielony1 szczypta
Przygotowanie
Krok 1
Starte ziemniaki odstaw na 10-15 minut, odciśnij z nadmiaru wody. Dodatkowo wytrąconą w sokach z ziemniaka skrobię zbierz i dodaj z powrotem do ziemniaków. Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę lub zmiel w maszynce. W misce połącz starte ziemniaki, ugotowane i zmielone ziemniaki oraz żółtka – wyrób jednolite ciasto.
Krok 2
Cebulę pokrój w kostkę. Przygotuj mięsny farsz: na rozgrzanym oleju zeszklij pokrojoną cebulę (połowę cebuli zdejmij z patelni i odłóż na bok), dodaj mięso i smaż 5 minut, mieszając co chwilę. Następnie dodaj Bulionetkę wołową Knorr i bułkę tartą, wymieszaj. Farsz dopraw do smaku pieprzem oraz solą, jeśli uznasz to za konieczne.
Krok 3
Przygotowane ciasto podziel na mniejsze porcje. Na każdy kawałek ciasta nałóż po łyżce farszu i zlep formując kartacze – podłużne kluski wielkości dłoni. Uformowane kartacze wkładaj do wrzącej, lekko osolonej wody z majerankiem, gotuj ok. 10 minut.
Krok 4
Pozostałą, zeszkloną cebulę podgrzej i okrasz nią ugotowane, gorące kartacze.
Autor: Piotr MurawskiPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl