| |||||||||
| Składniki | ||
| ziemniaki średniej wielkości | 4 sztuki | |
| marchew średniej wieklości | 1 sztuka | |
| wędzony boczek | 10 dekagramów | |
| słodka śmietanka 18 % | 0.5 szklanek | |
| woda | 3 szklanki | |
| olej z pestek winogron | 2 łyżki | |
| suszone grzyby- średnie kapelusze | 4 sztuki | |
| pieczarki | 4 sztuki | |
| pieprz mielony | 1 szczypta | |
| pokrojony koperek | 3 łyżki | |
| Kremowa zupa z kurek ze szczypiorkiem Knorr | 3 łyżki | |
| Delikat przyprawa w płynie Knorr | 1 łyżeczka | |
| Rosół wołowy Knorr | 1 sztuka |
| Przygotowanie |
| Krok 1 |
| Namoczyć w 1/2 szklanki ciepłej wody grzyby. Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki. Usmażyć na rumiano na oleju. Ziemniaki i marchewkę obrać, umyć i pokroić (ziemniaki w kostkę, a marchew w plasterki). Wrzucić do garnka razem z boczkiem, pieczarkami ( bez tłuszczu) i grzybami. Zalać wodą. Włożyć rosół wołowy. Gotować 20 minut. Wyjąć grzyby i boczek - pokroić i wrzucić ponownie do zupy . Rozrobić Krem z kurek w zimnej wodzie i wlać do garnka - gotować 5 minut . |
| Krok 2 |
| Wlać śmietankę . Doprawić Delikatem w płynie , pieprzem . Posypać koprem. |
| Autor: Grażyna Molak |