|
Składniki | ||
ziemniaki średniej wielkości | 4 sztuki | |
marchew średniej wieklości | 1 sztuka | |
wędzony boczek | 10 dekagramów | |
słodka śmietanka 18 % | 0.5 szklanek | |
woda | 3 szklanki | |
olej z pestek winogron | 2 łyżki | |
suszone grzyby- średnie kapelusze | 4 sztuki | |
pieczarki | 4 sztuki | |
pieprz mielony | 1 szczypta | |
pokrojony koperek | 3 łyżki | |
Kremowa zupa z kurek ze szczypiorkiem Knorr | 3 łyżki | |
Delikat przyprawa w płynie Knorr | 1 łyżeczka | |
Rosół wołowy Knorr | 1 sztuka |
Przygotowanie |
Krok 1 |
Namoczyć w 1/2 szklanki ciepłej wody grzyby. Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki. Usmażyć na rumiano na oleju. Ziemniaki i marchewkę obrać, umyć i pokroić (ziemniaki w kostkę, a marchew w plasterki). Wrzucić do garnka razem z boczkiem, pieczarkami ( bez tłuszczu) i grzybami. Zalać wodą. Włożyć rosół wołowy. Gotować 20 minut. Wyjąć grzyby i boczek - pokroić i wrzucić ponownie do zupy . Rozrobić Krem z kurek w zimnej wodzie i wlać do garnka - gotować 5 minut . |
Krok 2 |
Wlać śmietankę . Doprawić Delikatem w płynie , pieprzem . Posypać koprem. |
Autor: Grażyna Molak |