Kartoflanka z grzybowym smakiem
  • 45 minut
  • 3 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • ziemniaki średniej wielkości - 4 sztuki
  • marchew średniej wieklości - 1 sztuka
  • wędzony boczek - 10 dekagramów
  • słodka śmietanka 18 % - 0.5 szklanek
  • woda - 3 szklanki
  • olej z pestek winogron - 2 łyżki
  • suszone grzyby- średnie kapelusze - 4 sztuki
  • pieczarki - 4 sztuki
  • pieprz mielony - 1 szczypta
  • pokrojony koperek - 3 łyżki
  • Kremowa zupa z kurek ze szczypiorkiem Knorr - 3 łyżki
  • Delikat przyprawa w  płynie Knorr - 1 łyżeczka
  • Rosół wołowy Knorr - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Namoczyć w 1/2 szklanki ciepłej wody grzyby. Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki. Usmażyć na rumiano na oleju. Ziemniaki i marchewkę obrać, umyć i pokroić (ziemniaki w kostkę, a marchew w plasterki). Wrzucić do garnka razem z boczkiem, pieczarkami ( bez tłuszczu) i grzybami. Zalać wodą. Włożyć rosół wołowy. Gotować 20 minut. Wyjąć grzyby i boczek - pokroić i wrzucić ponownie do zupy . Rozrobić Krem z kurek w zimnej wodzie i wlać do garnka - gotować 5 minut .
  2. Wlać śmietankę . Doprawić Delikatem w płynie , pieprzem . Posypać koprem.