Kasza gryczana smażona z dynią, boczkiem i serem feta
  • 45 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • kasza gryczana - 200 gramów
  • dynia - 150 gramów
  • Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny - 30 mililitrów
  • Delikat przyprawa uniwersalna Knorr - 1 łyżeczka
  • boczek wędzony w kawałku - 100 gramów
  • cebula biała - 1 sztuka
  • ser feta - 50 gramów
  • pestki dyni - 1 łyżka
  • gałązka majeranku - 4 sztuki

Sposób przygotowania:

  1. Kaszę ugotuj na sypko według wskazówek umieszczonych na opakowaniu. Boczek oraz cebulę pokrój w drobną kostkę. Dynię obierz i pokrój w większą kostkę – 2x2 cm. Pestki upraż na suchej rozgrzanej patelni.
  2. Na dużej patelni rozgrzej Ramę, dodaj boczek oraz cebulę i smaż ok. 5 minut. Po tym czasie dodaj pokrojoną dynię i smaż kolejne 3 minuty.
  3. Następnie na patelnię wsyp ugotowaną kaszę, wymieszaj z jej zawartością i smaż kilka minut.
  4. Całość dopraw przyprawą Delikat oraz listkami otartymi z gałązek świeżego majeranku. Gotowe danie wyłóż na półmisek, posyp pokruszonym serem feta, pestkami i podawaj.