Kasza gryczana smażona z indykiem i pieczarkami
  • 25 minut
  • 6 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • kasza gryczana - 200 gramów
  • Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny - 3 łyżki
  • Rosół z kury Knorr - 1 sztuka
  • duża cebula - 2 sztuki
  • pierś z indyka - 200 gramów
  • pieczarki - 200 gramów
  • ząbek czosnku - 2 sztuki
  • bakłażan - 1 sztuka
  • Majeranek z krajów śródziemnomorskich Knorr - 1 łyżka
  • szczypiorek - 1 pęczek

Sposób przygotowania:

  1. 350 ml wody zagotuj z kostką rosołową, tworząc intensywny bulion drobiowy.
  2. Gotującym się bulionem zalej kaszę, gotuj ją przez 2-3 minuty, przykryj, a następnie odstaw w garnku do nagrzanego do 180*C piekarnika na około 20 minut, aż kasza zrobi się miękka i sypka.
  3. Razem z kaszą do piekarnika wstaw przekrojonego na pół bakłażana, gdy się upiecze , ostudź pokrój go w kostkę 1 cm na 1 cm.
  4. Cebulę i piersi z indyka pokrój w dużą kostkę o podobnej wielkości do bakłażana. Umyte pieczarki pokrój w ćwiartki, drobno posiekaj szczypior i czosnek.
  5. W garnku na rozgrzanej Ramie podsmaż czosnek i cebulę, gdy się zeszkli dodaj indyka i smaż, aż zacznie się rumienić. Dodaj pieczarki i smaż, aż z garnka odparują soki z pieczarek.
  6. Dodaj bakłażana i kaszę, całość dokładnie wymieszaj, dodaj szczypior i dopraw do smaku majerankiem.