Kasza gryczana z warzywami

36


Łatwe


40 min.


6 os.

Składniki
kasza gryczana2 opakowania
cebula1 sztuka
cukinia1 sztuka
pomidory pelatti z puszki1 opakowanie
bakłażan1 sztuka
ząbki czosnku3 sztuki
żółta papryka1 sztuka
czerwona papryka1 sztuka
zielona papryka1 sztuka
kapary2 łyżki
ostra papryka chilli1 sztuka
oliwa z oliwek100 mililitrów
Bulion na włoszczyźnie Knorr1 sztuka
Oregano z Turcji Knorr1 łyżka
Tymianek z Polski Knorr1 łyżeczka
gałązka rozmarynu1 sztuka
jogurt naturalny100 gramów
Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr1 szczypta
sól1 szczypta
cukier do smaku 1 szczypta
Przygotowanie
Krok 1
Cukinię bakłażana paprykę i cebulę pokrój w kostkę grubości od 1 do 1,5 cm. Warzywa przełóż do miski obtocz w oliwie, przełóż na blachę wyłożoną pergaminem wstaw do nagrzanego do 200*C piekarnika na około 20 do 30 minut. Warzywa w miedzy czasie przemieszaj co najmniej dwa razy.
Krok 2
Posiekaj czosnek, chili i rozmaryn.
Krok 3
W 400 ml gotującej się wody rozpuść kostkę rosołową. Powstałym bulionem zalej kaszę gotuj, najlepiej w kąpieli wodnej aż całkowicie wchłonie wodę i zrobi się miękka.
Krok 4
W garnku rozgrzej oliwę podsmaż na niej czosnek z chili, dodaj puszkę pomidorów pelatti, kapary, jogurt upieczone warzywa, oraz tymianek rozmaryn i oregano. Sos możesz doprawić odrobiną soli i cukru, o ile zachodzi taka potrzeba. Do gorącego sosu przełóż kasze i wymieszaj.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl