Kasza gryczana z wędzonym boczkiem na sypko
  • 45 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • kasza gryczana - 500 gramów
  • cebula pokrojona w kostkę - 100 gramów
  • Rosół wołowy Knorr - 1 sztuka
  • Wędzony boczek pokrojony w kostkę - 200 gramów
  • ząbek czosnku - 2 sztuki
  • Majeranek z krajów śródziemnomorskich Knorr - 2 łyżki
  • Liść laurowy z Turcji Knorr - 2 sztuki
  • Ziele angielskie z Meksyku Knorr - 2 sztuki
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 2 szczypty
  • olej słonecznikowy - 20 mililitrów
  • woda - 0.5 litrów

Sposób przygotowania:

  1. Zagotuj pół litra wody, dodaj kostkę Knorr, ziele angielskie, liść laurowy i pieprz, wszystko razem gotuj dwie minuty.
  2. W płaskim garnku (dobierz taki, aby mieścił się z przykrywką w piekarniku) podsmaż boczek, dodaj cebulę i czosnek. Smaż wszystko około 3 minut, dodaj kaszę, przesmaż ją chwilę, mieszając z pozostałymi składnikami
  3. Całość zalej gorącym bulionem, doprowadź do wrzenia, przykryj, wstaw do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na około 30 minut.
  4. Po tym czasie kasza zabsorbuje cały płyn i stanie się miękka, przesyp ją w inne naczynie doprawiając na koniec roztartym majerankiem.