Kasza gryczana z wędzonym boczkiem na sypko

10


Łatwe


45 min.


4 os.

Składniki
kasza gryczana500 gramów
cebula pokrojona w kostkę100 gramów
Rosół wołowy Knorr1 sztuka
Wędzony boczek pokrojony w kostkę200 gramów
ząbek czosnku2 sztuki
Majeranek z krajów śródziemnomorskich Knorr2 łyżki
Liść laurowy z Turcji Knorr2 sztuki
Ziele angielskie z Meksyku Knorr2 sztuki
Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr2 szczypty
olej słonecznikowy20 mililitrów
woda0.5 litrów
Przygotowanie
Krok 1
Zagotuj pół litra wody, dodaj kostkę Knorr, ziele angielskie, liść laurowy i pieprz, wszystko razem gotuj dwie minuty.
Krok 2
W płaskim garnku (dobierz taki, aby mieścił się z przykrywką w piekarniku) podsmaż boczek, dodaj cebulę i czosnek. Smaż wszystko około 3 minut, dodaj kaszę, przesmaż ją chwilę, mieszając z pozostałymi składnikami
Krok 3
Całość zalej gorącym bulionem, doprowadź do wrzenia, przykryj, wstaw do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na około 30 minut.
Krok 4
Po tym czasie kasza zabsorbuje cały płyn i stanie się miękka, przesyp ją w inne naczynie doprawiając na koniec roztartym majerankiem.
Autor: Piotr MurawskiPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl