Kasza jaglana zapiekana z jajkiem i chorizo
  • 15 minut
  • 6 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • kasza jaglana - 200 gramów
  • Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny - 6 łyżek
  • kurki - 200 gramów
  • cebula szalotka - 1 sztuka
  • Rosół z kury Knorr - 1 sztuka
  • mleko - 1 szklanka
  • szczypior - 1 pęczek
  • starty oscypek - 50 gramów
  • jajko - 6 sztuk
  • kiełbasa chorizo - 100 gramów
  • Ziele angielskie z Meksyku Knorr - 3 ziarna
  • Liść laurowy z Turcji Knorr - 2 sztuki

Sposób przygotowania:

  1. 200 g kaszy zalej 200 ml wody i 200 ml mleka, dodaj kostkę rosołową Knorr, ziele angielskie, liść laurowy. Zagotuj kaszę, przykryj, wstaw do piekarnika nagrzanego do 160°C na około 30 minut. W tym czasie kasze przemieszaj przynajmniej dwa razy.
  2. Na patelni na rozgrzanej Ramie obsmaż pokrojoną w pół plastry kiełbasę chorizo , pokrojoną w kosteczkę cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodaj umyte i delikatnie rozdrobnione kurki (wystarczy jak je przekroisz na pół jeśli są duże). Smażąc na Ramie nadasz grzybom maślanego aromatu i jednocześnie zachowasz czystość bo Rama nie pryska podczas smażenia.
  3. Całość smaż około 3 -4 minut. Do kurek na koniec dodaj posiekany szczypior.
  4. Ugotowaną kaszę pomieszaj z tartym serem i nałóż do kokilek. Na wierzch kaszy nałóż solidną porcje grzybów. Na wierzchu grzybowego farszu zrób delikatny dołek. Wbij do środka surowe jajko. Całość umieść w nagrzanym do 180°C piekarniku na około 10 minut. Tak aby jajko delikatnie się ścięło.