Kasza jęczmienna pęczak z ciecierzycą w sosie pomidorowym
  • 20 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • kasza jęczmienna pęczak - 300 gramów
  • ciecierzyca gotowana lub z puszki - 400 gramów
  • passata pomidorowa - 800 gramów
  • cukinia - 2 sztuki
  • cebula - 4 sztuki
  • ząbek czosnku - 4 sztuki
  • jogurt naturalny - 240 gramów
  • olej rzepakowy - 4 łyżki
  • Flora ProActiv - 80 gramów
  • ziarna kolendry - 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj kaszę zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  2. Pokrojoną cebulę podsmaż na patelni na oleju, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną w kostkę cukinię oraz ziarenka kolendry.
  3. Do zrumienionych warzyw dodaj passatę pomidorową i ciecierzycę. Dopraw pieprzem.
  4. Podgrzewaj całość kilka minut, dodając pod koniec jogurt naturalny i Florę ProActiv. Podawaj z kaszą.