Kasza jęczmienna z pulpecikami

14


Łatwe


45 min.


4 os.

Składniki
kasza jęczmienna500 gramów
mięso mielone drobiowe400 gramów
Fix Gulasz z kurczakiem Knorr1 opakowanie
bułka namoczona w mleku
cebula1 sztuka
pieczarki300 gramów
bulion warzywny1 litr
ząbek czosnku1 sztuka
natka pietruszki0.5 pęczków
woda500 mililitrów
papryka słodka0.5 łyżek
pieprz czarny mielony1 szczypta
olej5 łyżek
mąka1 łyżka
sól do smaku1 szczypta
Przygotowanie
Krok 1
Kaszę opłucz na sitku, następnie lekko osusz i podsmaż w rondlu na oleju.
Krok 2
Po chwili wlej bulion tak, aby zakrył kaszę na ok. 1,5 cm. Gotuj powoli, aż kasza wchłonie większość płynu. Następnie przykryj rondel przykrywką i odstaw na 10 minut.
Krok 3
Masę mieloną wymieszaj z odciśniętą bułką, jajkiem i dopraw solą i pieprzem. Następnie uformuj małe kulki – pulpeciki.
Krok 4
Pulpeciki obtocz w mące i obsmaż na patelni, aż zrobią się rumiane.
Krok 5
Na drugiej patelni podsmaż pieczarki pokrojone w cząstki oraz posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj szczyptę papryki, aby również się przesmażyła.
Krok 6
Fix Knorr wymieszaj z 500 ml wody i wlej na patelnię.
Krok 7
Dodaj pulpeciki i całość duś ok. 10 minut. Gotowe pulpeciki z gęstym sosem podawaj z kaszą jęczmienną.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl