| Przygotowanie | 
| Krok 1 | 
| Kaszę opłucz na sitku, następnie lekko osusz i podsmaż w rondlu na oleju. | 
| Krok 2 | 
| Po chwili wlej bulion tak, aby zakrył kaszę na ok. 1,5 cm. Gotuj powoli, aż kasza wchłonie większość płynu. Następnie przykryj rondel przykrywką i odstaw na 10 minut.  | 
| Krok 3 | 
| Masę mieloną wymieszaj z odciśniętą bułką, jajkiem i dopraw solą i pieprzem. Następnie uformuj małe kulki – pulpeciki. | 
| Krok 4 | 
| Pulpeciki obtocz w mące i obsmaż na patelni, aż zrobią się rumiane.  | 
| Krok 5 | 
| Na drugiej patelni podsmaż pieczarki pokrojone w cząstki oraz posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj szczyptę papryki, aby również się przesmażyła.  | 
| Krok 6 | 
| Fix Knorr wymieszaj z 500 ml wody i wlej na patelnię.  | 
| Krok 7 | 
| Dodaj pulpeciki i całość duś ok. 10 minut. Gotowe pulpeciki z gęstym sosem podawaj z kaszą jęczmienną.  |