Kasza jęczmienna z pulpecikami
  • 45 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • kasza jęczmienna - 500 gramów
  • mięso mielone drobiowe - 400 gramów
  • Fix Gulasz z kurczakiem Knorr - 1 opakowanie
  • bułka namoczona w mleku
  • cebula - 1 sztuka
  • pieczarki - 300 gramów
  • bulion warzywny - 1 litr
  • ząbek czosnku - 1 sztuka
  • natka pietruszki - 0.5 pęczków
  • woda - 500 mililitrów
  • Papryka słodka z Hiszpanii Knorr - 0.5 łyżek
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 1 szczypta
  • Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny - 5 łyżek
  • mąka - 1 łyżka
  • sól do smaku - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Kaszę opłucz na sitku, następnie lekko osusz i podsmaż w rondlu z Ramą smaż jak szef kuchni.
  2. Po chwili wlej bulion tak, aby zakrył kaszę na ok. 1,5 cm. Gotuj powoli, aż kasza wchłonie większość płynu. Następnie przykryj rondel przykrywką i odstaw na 10 minut.
  3. Masę mieloną wymieszaj z odciśniętą bułką, jajkiem i dopraw solą i pieprzem. Następnie uformuj małe kulki – pulpeciki.
  4. Pulpeciki obtocz w mące i obsmaż na patelni, aż zrobią się rumiane.
  5. Na drugiej patelni podsmaż pieczarki pokrojone w cząstki oraz posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj szczyptę papryki, aby również się przesmażyła.
  6. Fix Knorr wymieszaj z 500 ml wody i wlej na patelnię.
  7. Dodaj pulpeciki i całość duś ok. 10 minut. Gotowe pulpeciki z gęstym sosem podawaj z kaszą jęczmienną.