Kaszotto bulgur z bakłażanem i fetą

11


Łatwe


40 min.


4 os.

Składniki
kasza pęczak 200 gramów
Fix Knorr Kaszotto z grzybami i cebulką1 opakowanie
cebula1 sztuka
Przyprawa Harissa Knorr2 łyżki
pieczarki200 gramów
śmietana 18% 100 mililitrów
bakłażan1 sztuka
pomidorki koktajlowe200 gramów
ser feta100 gramów
oliwa z oliwek3 łyżki
natka pietruszki1 pęczek
Przygotowanie
Krok 1
Cebulę drobno pokrój, pieczarki w plastry, a bakłażana w około 2 cm kostkę. Posiekaj natkę pietruszki i pokrusz ser feta.
Krok 2
Bakłażany delikatnie natrzyj oliwą, a następnie oprósz harissą i wstaw na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 200°C. Po 10 minutach dodaj połówki pomidorków koktajlowych. Całość piecz kolejne 10 minut.
Krok 3
W garnku na rozgrzanej oliwie podsmaż cebulę i grzyby, dodaj kaszę, a następnie zalej ją 400 ml wody. Całość gotuj pod przykryciem około 20 minut, mieszając co jakiś czas.
Krok 4
Następnie dodaj Fix Knorr połączony ze śmietaną i dokładnie wymieszaj. Kaszotto powinno mieć płynną strukturę - jeśli jest za suche, dodaj kilka łyżek wody, jeśli zbyt rozwodnione, pogotuj kilka minut do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji. Kaszotto wyłóż na talerz. Na wierzchu umieść upieczone bakłażany z pomidorami, całość posyp natką pietruszki i pokruszonym serem feta.
Autor: Piotr MurawskiPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl