Kaszotto bulgur z bakłażanem i fetą
  • 40 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • kasza pęczak - 200 gramów
  • Fix Knorr Kaszotto z grzybami i cebulką - 1 opakowanie
  • cebula - 1 sztuka
  • Przyprawa Harissa Knorr - 2 łyżki
  • pieczarki - 200 gramów
  • śmietana 18% - 100 mililitrów
  • bakłażan - 1 sztuka
  • pomidorki koktajlowe - 200 gramów
  • ser feta - 100 gramów
  • oliwa z oliwek - 3 łyżki
  • natka pietruszki - 1 pęczek

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę drobno pokrój, pieczarki w plastry, a bakłażana w około 2 cm kostkę. Posiekaj natkę pietruszki i pokrusz ser feta.
  2. Bakłażany delikatnie natrzyj oliwą, a następnie oprósz harissą i wstaw na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 200°C. Po 10 minutach dodaj połówki pomidorków koktajlowych. Całość piecz kolejne 10 minut.
  3. W garnku na rozgrzanej oliwie podsmaż cebulę i grzyby, dodaj kaszę, a następnie zalej ją 400 ml wody. Całość gotuj pod przykryciem około 20 minut, mieszając co jakiś czas.
  4. Następnie dodaj Fix Knorr połączony ze śmietaną i dokładnie wymieszaj. Kaszotto powinno mieć płynną strukturę - jeśli jest za suche, dodaj kilka łyżek wody, jeśli zbyt rozwodnione, pogotuj kilka minut do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji. Kaszotto wyłóż na talerz. Na wierzchu umieść upieczone bakłażany z pomidorami, całość posyp natką pietruszki i pokruszonym serem feta.