Kaszotto z indykiem
  • 35 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • kasza pęczak - 200 gramów
  • Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny - 30 mililitrów
  • Rosół z kury Knorr - 1 sztuka
  • pierś z indyka - 150 gramów
  • kapusta młoda - 200 gramów
  • por - 0.25 sztuk
  • seler naciowy - 1 sztuka
  • cebula - 1 sztuka
  • parmezan lub inny twardy ser - 20 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Pierś z indyka pokrój w niedużą kostkę, kapustę pokrój w paski, pora w krążki a cebulę w drobną kostkę. Ser zetrzyj na tarce. Selera obierz z włókien, pokrój na małe kawałki pod skosem i sparz krótko we wrzącej wodzie.
  2. Na patelni rozgrzej Ramę i zeszklij cebulę, dodaj pora i wymieszaj. Następnie dodaj pokrojone w kostkę mięso i smaż razem 3 minuty mieszając co chwila.
  3. Na patelnię wsyp kaszę, wymieszaj z jej zawartością, smaż 3 minuty. Następnie wlej 400 ml wody i zagotuj, dodaj kostkę Knorr, patelnię przykryj, zmniejsz ogień i gotuj przez 15 minut.
  4. Po tym czasie naczynie odkryj, dodaj kapustę oraz sparzone kawałki selera – gotuj jeszcze 3-4 min. Po tym czasie naczynie odkryj, dodaj kapustę oraz sparzone kawałki selera – gotuj jeszcze 3-4 minuty.nuty.
  5. Na koniec dodaj starty ser i wymieszaj. Gotowe danie wyłóż na talerze i podawaj, np. z grzankami lub jako dodatek do dań mięsnych lub ryb.