Kaszotto z kurczakiem, grzybami leśnymi i zielonym groszkiem
  • 35 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • kasza gryczana - 200 gramów
  • pierś z kurczaka - 1 sztuka
  • Przyprawa do kurczaka Knorr - 1 łyżka
  • borowiki świeże - 100 gramów
  • podgrzybki suszone - 8 sztuk
  • szalotka - 2 sztuki
  • groszek zielony mrożony - 100 gramów
  • bulion warzywny lub drobiowy - 300 mililitrów
  • parmezan tarty - 2 łyżki
  • śmietana 12% - 2 łyżki
  • majeranek świeży - 3 sztuki
  • pieprz czarny świeżo mielony - 1 szczypta
  • masło - 1 łyżka

Sposób przygotowania:

  1. Kurczaka pokrój w małą kostkę, oprósz przyprawą Knorr i wymieszaj. Grzyby suszone zalej w miseczce gorącą wodą, przykryj i odstaw na 15 minut – po tym czasie odsącz i pokrój w cienkie paseczki (wywar pozostaw). Borowiki pokrój w plastry a szalotkę w kostkę.
  2. W garnku rozpuść masło, zeszklij szalotkę, dodaj pokrojone grzyby i smaż chwilę razem. Następnie dodaj pokrojonego kurczaka i smaż kolejną chwilę.
  3. Do garnka wsyp kaszę, wymieszaj z grzybami i kurczakiem. Następnie wlej bulion oraz grzybowy wywar. Całość zagotuj, następnie zmniejsz ogień, dodaj groszek i gotuj do momentu wchłonięcia całego płynu przez kaszę – w tym momencie zestaw garnek z ognia, przykryj i odstaw na 10 minut.
  4. Po tym czasie garnek odkryj, dodaj śmietanę, starty ser, listki majeranku oraz pieprz. Całość dokładnie wymieszaj i podawaj.