Kaszowiec

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

1

4 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

21 osób wydrukowało

Pobierz pdf

22 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

2 sztuki

3 łyżki

1 szklanka

60 dekagramów

2 łyżki

1 opakowanie

1 łyżeczka

1 łyżeczka

0.75 opakowania

krem:

10 łyżek

1 litr

0.75 szklanki

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jajka utrzeć ze szklanką cukru.

Krok 2

Rozpuścić w rondelku 2 łyżki miodu razem z kostką Kasi.

Krok 3

Po wystudzeniu wymieszać z pozostałymi składnikami.

Krok 4

Wyrobić ciasto i podzielić na 3 równe części.

Krok 5

Jedną część zagnieść z 1 łyżeczką kakao.

Krok 6

Każdą część rozprowadzić palcami na blaszce (można rozwałkować) i piec każdą część osobno w nagrzanym piekarniku do 180 stopni ok. 10 min.

Krok 7

Krem: Na mleku ugotować kaszę.

Krok 8

Ostudzić i po łyżce dodawać do utartej Kasi z cukrem pudrem.

Krok 9

Tym kremem przełożyć 3 placki.

Krok 10

Ciemny placek w środku.

Krok 11

Ciasto przycisnąć deseczką.

Krok 12

Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem, a najlepiej polać rozpuszczoną czekoladą.

Krok 13

Ciasto najlepsze jest na drugi dzień.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej