Kaszowiec
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 0 minut
  • 180 °C

Składniki:

    ciasto
  • jajko - 2 sztuki
  • cukier - 1 szklanka
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 opakowanie
  • śmietana - 3 łyżki
  • miód - 2 łyżki
  • mąka - 60 dekagramów
  • soda oczyszczona - 1 łyżeczka
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • kakao - 1 łyżeczka
  • krem
  • mleko - 1 litr
  • kasza manna - 10 łyżek
  • Kostka do pieczenia Kasia - 0.75 opakowań
  • cukier puder - 0.75 szklanek

Sposób przygotowania:

  1. Jajka utrzeć ze szklanką cukru.
  2. Rozpuścić w rondelku 2 łyżki miodu razem z kostką Kasi.
  3. Po wystudzeniu wymieszać z pozostałymi składnikami.
  4. Wyrobić ciasto i podzielić na 3 równe części.
  5. Jedną część zagnieść z 1 łyżeczką kakao.
  6. Każdą część rozprowadzić palcami na blaszce (można rozwałkować) i piec każdą część osobno w nagrzanym piekarniku do 180 stopni ok. 10 min.
  7. Krem: Na mleku ugotować kaszę.
  8. Ostudzić i po łyżce dodawać do utartej Kasi z cukrem pudrem.
  9. Tym kremem przełożyć 3 placki.
  10. Ciemny placek w środku.
  11. Ciasto przycisnąć deseczką.
  12. Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem, a najlepiej polać rozpuszczoną czekoladą.
  13. Ciasto najlepsze jest na drugi dzień.