Kaszubski tort z fasoli
  • 60 minut
  • 6 osób
  • Średnie

Składniki:

    ciasto
  • jajka - 8 sztuk
  • migdały - 5 sztuk
  • cukier puder - 25 dekagramów
  • bułka tarta - 5 dekagramów
  • fasola "Jaś" - 20 dekagramów
  • lukier
  • cukier puder - 25 dekagramów
  • białko jajka - 1 sztuka
  • sok lub koncentrat z warzyw lub owoców o intensywnym smaku - 1 łyżka
  • dżem o kwaskowatym smaku - 20 dekagramów

Sposób przygotowania:

  1. Migdały sparz, obierz ze skórki i dokładnie zmiel.
  2. Wcześniej ugotowaną na półtwardo fasolę, obierz ze skórki i przetrzyj przez niezbyt gęste sitko.
  3. Żółtka utrzyj z cukrem, wymieszaj z fasolą i migdałami oraz delikatnie połącz z tartą bułką i ubitą na sztywno pianą z białek.
  4. Przełóż do natłuszczonej i posypanej tartą bułką tortownicy i piecz w średnio gorącym piekarniku około 40 minut.
  5. Utrzyj białko z cukrem pudrem, zabarw odrobiną soku buraczanego i jeszcze chwilę ucieraj.
  6. Jeśli chcemy uzyskać kolorową polewę, musimy do tak przygotowanego lukru, dodać trochę dowolnego barwnika spożywczego (np. sok ze szpinaku lub koncentrat z buraków).
  7. Zimny tort przekrój na krążki, przełóż je dżemem, a wierzch posmaruj lukrem.