Kataloński bób z Chorizo

Składniki:

  • liść laurowy - 1 sztuka
  • wędzony boczek - 100 gramów
  • pieprz - 1 szczypta
  • sól - 1 szczypta
  • białe wino - 0.5 szklanek
  • natka pietruszki - 2 łyżki
  • czosnek ząbki - 3 sztuki
  • bób - 6 szklanek
  • kiełbasa chorizo - 0.5 kilogramów
  • mięta - 4 sztuki

Sposób przygotowania:

  1. Bób oczyść, przepłucz i ugotuj na pół twardo w lekko osolonej wodzie. Odcedź, ostudź obierz ze skórek.
  2. W osobnym garnku zalej kiełbasę Chorizo ok. 1 litrem wody i gotuj na małym ogniu przez 10-15 minut.
  3. Osącz, kiełbasę pokrój w plasterki, wywar pozostały po gotowaniu odstaw.
  4. Boczek potnij w kosteczkę i usmaż na chrupko, zdejmij z patelni, a na wytopionym tłuszczu zeszklij posiekany drobno czosnek.
  5. Podlej winem i wywarem z kiełbasy, dodaj przyprawy, liście mięty, kiełbasę i duś na małym ogniu przez 15-20 minut.
  6. Wymieszaj z bobem, gotuj do miękkości. Tuż przed końcem gotowania dodaj usmażony na chrupko boczek.
  7. Udekoruj potrawę posiekaną natką pietruszki i podawaj na stół razem z pieczywem.