Kataloński gulasz rybny

1


Średnie


45 min.


4 os.

Składniki
cebula1 sztuka
ziele angielskie1 łyżeczka
liść laurowy2 sztuki
pieprz1 szczypta
tymianek1 łyżka
sól1 szczypta
mąka2 łyżki
czerwona papryczka chilli1 sztuka
ząbki czosnku2 sztuki
oliwa6 łyżek
papryka słodka0.5 łyżeczek
szafran1 łyżeczka
puszka pomidorów bez skórki1 opakowanie
wino białe150 mililitrów
wywar rybny100 mililitrów
filety z białej ryby 560 gramów
chorizo150 gramów
oczyszczone małże 500 gramów
bulwy fenkułu 2 sztuki
zmiele nasiona fenkułu 1 łyżeczka
prażone zmielone migdały 100 gramów
cytryna pokrojona na cząstki 1 sztuka
Przygotowanie
Krok 1
Cebulę i fenkuły pokrój na plasterki, chorizo w kostkę, a papryczkę chilli i czosnek drobno posiekaj.
Krok 2
Rybę pokrój na kawałki i obtocz w mące doprawionej solą i pieprzem, a następnie obsmaż na oliwie.
Krok 3
Rozgrzej oliwę i zeszklij cebulę. Dodaj chorizo i fenkuł, chilli, czosnek i zmielone nasiona fenkułu. Wymieszaj i smaż przez kilka minut.
Krok 4
Dodaj paprykę w proszku, tymianek, ziele angielskie, szafran, liście laurowe i pomidory. Wymieszaj i gotuj do momentu, gdy powstanie gęsty sos.
Krok 5
Wlej teraz bulion i wino, doprowadź do wrzenia. Wrzuć małże i gotuj parę minut pod przykryciem, by się otworzyły. Wyrzuć wszystkie, które się nie otworzą.
Krok 6
Dodaj migdały i wmieszaj. Dołóż obsmażoną rybę i podgrzewaj 2 minuty. Podawaj z ziemniakami, kapustą i cząstkami cytryny.
Autor: pasibrzuchPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl