Kataloński gulasz rybny

Składniki:

  • cebula - 1 sztuka
  • ziele angielskie - 1 łyżeczka
  • liść laurowy - 2 sztuki
  • pieprz - 1 szczypta
  • tymianek - 1 łyżka
  • sól - 1 szczypta
  • mąka - 2 łyżki
  • czerwona papryczka chilli - 1 sztuka
  • ząbki czosnku - 2 sztuki
  • oliwa - 6 łyżek
  • papryka słodka - 0.5 łyżeczek
  • szafran - 1 łyżeczka
  • puszka pomidorów bez skórki - 1 opakowanie
  • wino białe - 150 mililitrów
  • wywar rybny - 100 mililitrów
  • filety z białej ryby - 560 gramów
  • chorizo - 150 gramów
  • oczyszczone małże - 500 gramów
  • bulwy fenkułu - 2 sztuki
  • zmiele nasiona fenkułu - 1 łyżeczka
  • prażone zmielone migdały - 100 gramów
  • cytryna pokrojona na cząstki - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę i fenkuły pokrój na plasterki, chorizo w kostkę, a papryczkę chilli i czosnek drobno posiekaj.
  2. Rybę pokrój na kawałki i obtocz w mące doprawionej solą i pieprzem, a następnie obsmaż na oliwie.
  3. Rozgrzej oliwę i zeszklij cebulę. Dodaj chorizo i fenkuł, chilli, czosnek i zmielone nasiona fenkułu. Wymieszaj i smaż przez kilka minut.
  4. Dodaj paprykę w proszku, tymianek, ziele angielskie, szafran, liście laurowe i pomidory. Wymieszaj i gotuj do momentu, gdy powstanie gęsty sos.
  5. Wlej teraz bulion i wino, doprowadź do wrzenia. Wrzuć małże i gotuj parę minut pod przykryciem, by się otworzyły. Wyrzuć wszystkie, które się nie otworzą.
  6. Dodaj migdały i wmieszaj. Dołóż obsmażoną rybę i podgrzewaj 2 minuty. Podawaj z ziemniakami, kapustą i cząstkami cytryny.