| Przygotowanie |
| Krok 1 |
| Rozpuszczalną kawy rozpuścić w 400 ml wody. Odczekać, aż napar ostygnie do temperatury pokojowej, następnie schłodzić go w lodówce.
|
| Krok 2 |
| Cztery wysokie szklanki o pojemności 300 ml schłodzić w zamrażalniku.
|
| Krok 3 |
| Oba rodzaje mleka dobrze wymieszać i schłodzić. Czekoladę zestrugać za pomocą obieraczki do warzyw i odłożyć na bok.
|
| Krok 4 |
| Kiedy składniki dobrze się schłodzą, ubić śmietanę z ekstraktem z wanilii do uzyskania konsystencji kremu i umieścić w woreczku do dekorowania. Woreczek włożyć do lodówki, następnie przygotować mrożoną kawę.
Każdą ze szklanek napełnić do połowy kostkami lodu.
|
| Krok 5 |
| Kawę rozlać do szklanek. Następnie do szklanek po równo rozlać mieszankę mleczną. Nie ma potrzeby mieszania obu warstw.
W każdej szklance umieścić po kulce lodów Carte d'Or.
|
| Krok 6 |
| Każdą porcję deseru dopełnić bitą śmietaną dozowaną z woreczka i posypać struganą czekoladą.
|