Kawa mrożona frappe

118


Łatwe


20 min.


1 os.

Składniki
kawa rozpuszczalna3 łyżki
mleko80 mililitrów
Carte d'Or Chocolate320 gramów
skondensowane schłodzone mleko40 mililitrów
śmietana kremówka185 mililitrów
ekstrakt z wanilii0.5 łyżeczek
gorzka czekolada2 łyżeczki
kostki lodu
rurki waflowe
Przygotowanie
Krok 1
Rozpuszczalną kawy rozpuścić w 400 ml wody. Odczekać, aż napar ostygnie do temperatury pokojowej, następnie schłodzić go w lodówce.
Krok 2
Cztery wysokie szklanki o pojemności 300 ml schłodzić w zamrażalniku.
Krok 3
Oba rodzaje mleka dobrze wymieszać i schłodzić. Czekoladę zestrugać za pomocą obieraczki do warzyw i odłożyć na bok.
Krok 4
Kiedy składniki dobrze się schłodzą, ubić śmietanę z ekstraktem z wanilii do uzyskania konsystencji kremu i umieścić w woreczku do dekorowania. Woreczek włożyć do lodówki, następnie przygotować mrożoną kawę. Każdą ze szklanek napełnić do połowy kostkami lodu.
Krok 5
Kawę rozlać do szklanek. Następnie do szklanek po równo rozlać mieszankę mleczną. Nie ma potrzeby mieszania obu warstw. W każdej szklance umieścić po kulce lodów Carte d'Or.
Krok 6
Każdą porcję deseru dopełnić bitą śmietaną dozowaną z woreczka i posypać struganą czekoladą.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl