Kawowa baba
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 50 minut
  • 180 °C

Składniki:

    ciasto
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 opakowanie
  • cukier - 1 szklanka
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • jajko - 4 sztuki
  • aromat waniliowy - 1 opakowanie
  • mąka pszenna - 3 szklanki
  • proszek do pieczenia - 1 opakowanie
  • mleko - 0.5 szklanek

Sposób przygotowania:

  1. Utrzeć na puszystą masę Kasię, stopniowo wsypując cukier i jedna torebkę cukru waniliowego.
  2. Kolejno wbić cztery jajka i dodać aromat waniliowy.
  3. Zmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia.
  4. Dodawać stopniowo do masy mąkę oraz mleko, cały czas ucierając.
  5. Całość dokładnie wymieszać, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
  6. Nasmarować Kasią i posypać tartą bułką formę do bab i przełożyć przygotowane ciasto.
  7. Wstawić formę do dobrze nagrzanego piekarnika.
  8. Piec babę przez 50 minut w temperaturze 180 stopni C.
  9. Następnie wyjąć z pieca, odstawić w formie do wystygnięcia.
  10. Z formy wyjąć babę na ozdobny talerz, można posypać cukrem waniliowym albo cukrem pudrem. Smacznego!!!!