Kawowe ciasto

2


Trudne


90 min.


10 os.

Składniki
mleko2 szklanki
jajka4 sztuki
mąka1 szklanka
masło20 dekagramów
ciasto:
proszek do pieczenia2 łyżeczki
żelatyna3 łyżki
cukier waniliowy1 opakowanie
cukier puder3 łyżeczki
kakao4 łyżki
bita śmietana2 opakowania
kawa5 dekagramów
polewa czekoladowa5 łyżek
budyń śmietankowy2 opakowania
alkohol 3 łyżki
masa I:
masa II:
sparzone rodzynki 2 łyżki
Przygotowanie
Krok 1
Przygotuj ciasto: Białka ubij, pod koniec dodaj żółtka i cukier. Wsyp resztę składników na ciasto i wymieszaj.
Krok 2
Wlej na wyłożoną papierem do pieczenia blachę 26x36 cm. Piecz przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Krok 3
Zrób masę I: budynie ugotuj na mleku, wystudź. Masło utrzyj stopniowo dodając budynie, rodzynki i cukier.
Krok 4
Wykonaj masę II: żelatynę rozpuść w 0.75 szklanki gorącej wody, wystudź. Kawę rozpuść w zagotowanym mleku, ostudź. Wsyp śmietanę i ubij. Dodaj żelatynę i wymieszaj.
Krok 5
Biszkopt przekrój wzdłuż, nasącz alkoholem.
Krok 6
Na spód wyłóż masę I, potem masę II. Schłodź do stężenia, przykryj biszkoptem, polej polewą.
Autor: pasibrzuchPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl