Kawowe ciasto

Składniki:

  • mleko - 2 szklanki
  • jajka - 4 sztuki
  • mąka - 1 szklanka
  • masło - 20 dekagramów
  • ciasto:
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • żelatyna - 3 łyżki
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • cukier puder - 3 łyżeczki
  • kakao - 4 łyżki
  • bita śmietana - 2 opakowania
  • kawa - 5 dekagramów
  • polewa czekoladowa - 5 łyżek
  • budyń śmietankowy - 2 opakowania
  • alkohol - 3 łyżki
  • masa I:
  • masa II:
  • sparzone rodzynki - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj ciasto: Białka ubij, pod koniec dodaj żółtka i cukier. Wsyp resztę składników na ciasto i wymieszaj.
  2. Wlej na wyłożoną papierem do pieczenia blachę 26x36 cm. Piecz przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.
  3. Zrób masę I: budynie ugotuj na mleku, wystudź. Masło utrzyj stopniowo dodając budynie, rodzynki i cukier.
  4. Wykonaj masę II: żelatynę rozpuść w 0.75 szklanki gorącej wody, wystudź. Kawę rozpuść w zagotowanym mleku, ostudź. Wsyp śmietanę i ubij. Dodaj żelatynę i wymieszaj.
  5. Biszkopt przekrój wzdłuż, nasącz alkoholem.
  6. Na spód wyłóż masę I, potem masę II. Schłodź do stężenia, przykryj biszkoptem, polej polewą.