Kawowe gwiazdy
  • 30 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 30 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 0.5 sztuk
  • jajko - 1 sztuka
  • mąka - 22.5 dekagramy
  • kawa rozpuszczalna w proszku - 2 łyżki
  • żółtko - 1 sztuka
  • mleko - 1 łyżka
  • cukier puder - 5 dekagramów
  • sok z cytryny - 1 łyżka
  • posypka czekoladowa. - 1 unit

Sposób przygotowania:

  1. Kasię umieścić w misce i posiekać w kosteczkę. Dodać cukier puder, kawę (ja dałam 3 łyżki płynnego espresso, bo nie miałam rozpuszczalnej, gdyż takowej w domu nie pijemy) i mąkę.
  2. Wbić jajko. Składniki wymieszać dokładnie, a następnie zagnieść jednolite, gładkie ciasto. Zawinąć w folię przezroczystą, ochładzać 30 minut.
  3. Schłodzone ciasto rozwałkować, niezbyt cienko (u mnie ok 1/2 cm, bo ciasteczka nie urosną w pieczeniu). Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Żółtko roztrzepać z mlekiem i posmarować po wierzchu gotowe do pieczenia ciasteczka. Ciasteczka piec 10−12 minut w temp. 175 st. Ostudzić.
  5. LUKIER: Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny. Przygotowany lukier przełożyć do woreczka foliowego, zrobić maleńką dziurkę i wyciskać z niego lukier robiąc wzorki na ciasteczkach.
  6. Oprószyć posypką lub czekoladą (u mnie czekolada deserowa tarta).