Kebab z mięsa indyka faszerowany natką pietruszki
  • 50 minut
  • 6 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • mięso mielone z indyka - 500 gramów
  • jogurt - 200 mililitrów
  • Przyprawa Harissa Knorr - 1 opakowanie
  • Kmin rzymski z Indii mielony Knorr - 2 łyżeczki
  • masło - 150 gramów
  • cytryna - 1 sztuka
  • natka pietruszki - 1 pęczek
  • ząbek czosnku - 2 sztuki
  • orzechy pinii - 50 gramów
  • rodzynki - 100 gramów
  • strąk papryczki chili czerwonej - 1 sztuka
  • sól - 2 łyżki
  • mąka - 3 łyżki
  • tłuszcz roślinny - 100 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. Z cytryny otrzyj skórkę i wyciśnij sok. W kielichu robota szatkującego połącz ze sobą masło, natkę pietruszki, czosnek oraz chili. Do powstałego farszu dodaj łyżeczkę przyprawy Harissa Knorr, szczyptę soli, orzeszki pinii, rodzynki i startą skórkę z cytryny. Farsz umieść w worku rękawa cukierniczego.
  2. Mięso z indyka włóż do tego samego naczynia szatkującego. Dodaj pozostałą część przyprawy Harissa Knorr, jogurt, kmin rzymski oraz sól. Całość dokładnie rozdrobnij, aż mięso ulegnie homogenizacji i wytworzy w ten sposób zwartą strukturę.
  3. Ręce delikatnie natrzyj olejem. Odrobiną mięsa oblep kciuk lewej ręki, formując owalny cylindryczny kotlet. Delikatnie zdejmij go z palca, tak aby nie uszkodzić jego ścianek. Kotlet powinien być pusty w środku. Wyciśnij z worka trochę farszu z masła i pietruszki i wypełnij nim kotlety.
  4. Końcówki kotlecika ściśle zaklej. Kotleciki oprósz w mące i obsmaż na patelni z obu stron. Następnie dopiecz mięso w piekarniku.