Kebab z mięsa indyka faszerowany natką pietruszki

6


Łatwe


50 min.


6 os.

Składniki
mięso mielone z indyka500 gramów
jogurt 200 mililitrów
Przyprawa Harissa Knorr1 opakowanie
Kmin rzymski z Indii mielony Knorr2 łyżeczki
masło150 gramów
cytryna1 sztuka
natka pietruszki1 pęczek
ząbek czosnku2 sztuki
orzechy pinii 50 gramów
rodzynki100 gramów
strąk papryczki chili czerwonej1 sztuka
sól2 łyżki
mąka3 łyżki
tłuszcz roślinny100 mililitrów
Przygotowanie
Krok 1
Z cytryny otrzyj skórkę i wyciśnij sok. W kielichu robota szatkującego połącz ze sobą masło, natkę pietruszki, czosnek oraz chili. Do powstałego farszu dodaj łyżeczkę przyprawy Harissa Knorr, szczyptę soli, orzeszki pinii, rodzynki i startą skórkę z cytryny. Farsz umieść w worku rękawa cukierniczego.
Krok 2
Mięso z indyka włóż do tego samego naczynia szatkującego. Dodaj pozostałą część przyprawy Harissa Knorr, jogurt, kmin rzymski oraz sól. Całość dokładnie rozdrobnij, aż mięso ulegnie homogenizacji i wytworzy w ten sposób zwartą strukturę.
Krok 3
Ręce delikatnie natrzyj olejem. Odrobiną mięsa oblep kciuk lewej ręki, formując owalny cylindryczny kotlet. Delikatnie zdejmij go z palca, tak aby nie uszkodzić jego ścianek. Kotlet powinien być pusty w środku. Wyciśnij z worka trochę farszu z masła i pietruszki i wypełnij nim kotlety.
Krok 4
Końcówki kotlecika ściśle zaklej. Kotleciki oprósz w mące i obsmaż na patelni z obu stron. Następnie dopiecz mięso w piekarniku.
Autor: Piotr MurawskiPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl