Kebab z mięsa mielonego z indyka ze śliwką
  • 50 minut
  • 6 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • mięso mielone z indyka - 500 gramów
  • Przyprawa do grilla Knorr - 3 łyżki
  • Ketchup Hellmann's Łagodny - 3 łyżki
  • śliwki suszone podwędzane - 200 gramów
  • duża cebula - 1 sztuka
  • Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny - 3 łyżki
  • starty imbir - 1 łyżeczka
  • Sos Hellmann's Samba - 1 opakowanie
  • Kmin rzymski z Indii mielony Knorr - 1 łyżka
  • ostra papryka - 1 sztuka
  • kolendra - 1 pęczek

Sposób przygotowania:

  1. Na patelni na rozgrzanej Ramie podsmaż pokrojoną w kosteczkę cebulę, dodaj posiekane chilli, imbir, ketchup Hellmann's, drobno pokrojoną śliwkę i połowę posiekanej natki kolendry. Wszystko razem podsmaż chwilę, aż składniki się połączą – gotuj nie dłużej niż jedną minutę. Powstały farsz odstaw do ostygnięcia.
  2. Mięso mielone z indyka pomieszaj z Przyprawą do grilla Knorr, kminem i pozostałą częścią posiekanej natki kolendry.
  3. Z powstałej masy uformuj owalny kotlet. Naciskając na niego kciukiem prawej ręki pozwól, aby na wysokości 3/4 kciuka mięso obtoczyło palec. Zsuń powoli kotleta z kciuka, a w powstałą dziurę nałóż farsz. Zmocz dłonie i delikatnie obracając w rękach kotlet spraw aby zamknęły się jego krawędzie. Kebab powinien mieć kształt zeppelina i nie być większy niż 7-8 cm.
  4. Mięso grilluj na tackach aluminiowych w średniej temperaturze przez ok. 20 minut, najlepiej pod przykryciem, co jakiś czas obracając je, aby się nie przypaliło. Danie podawaj z sosem Hellmann’s Samba.