Kebab z mięsa mielonego z indyka ze śliwką

11


Łatwe


50 min.


6 os.

Składniki
mięso mielone z indyka500 gramów
Przyprawa do grilla Knorr3 łyżki
Ketchup Hellmann's Łagodny3 łyżki
śliwki suszone podwędzane200 gramów
duża cebula1 sztuka
Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny3 łyżki
starty imbir1 łyżeczka
Sos Hellmann's Samba1 opakowanie
Kmin rzymski z Indii mielony Knorr1 łyżka
ostra papryka1 sztuka
kolendra1 pęczek
Przygotowanie
Krok 1
Na patelni na rozgrzanej Ramie podsmaż pokrojoną w kosteczkę cebulę, dodaj posiekane chilli, imbir, ketchup Hellmann's, drobno pokrojoną śliwkę i połowę posiekanej natki kolendry. Wszystko razem podsmaż chwilę, aż składniki się połączą – gotuj nie dłużej niż jedną minutę. Powstały farsz odstaw do ostygnięcia.
Krok 2
Mięso mielone z indyka pomieszaj z Przyprawą do grilla Knorr, kminem i pozostałą częścią posiekanej natki kolendry.
Krok 3
Z powstałej masy uformuj owalny kotlet. Naciskając na niego kciukiem prawej ręki pozwól, aby na wysokości 3/4 kciuka mięso obtoczyło palec. Zsuń powoli kotleta z kciuka, a w powstałą dziurę nałóż farsz. Zmocz dłonie i delikatnie obracając w rękach kotlet spraw aby zamknęły się jego krawędzie. Kebab powinien mieć kształt zeppelina i nie być większy niż 7-8 cm.
Krok 4
Mięso grilluj na tackach aluminiowych w średniej temperaturze przez ok. 20 minut, najlepiej pod przykryciem, co jakiś czas obracając je, aby się nie przypaliło. Danie podawaj z sosem Hellmann’s Samba.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl