Keks na winie
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 45 minut
  • 200 °C

Składniki:

  • mąka - 2.5 szklanki
  • Kostka do pieczenia Kasia - 20 dekagramów
  • cukier - 15 dekagramów
  • proszek do pieczenia - 2.5 łyżeczki
  • jajko - 3 sztuki
  • rodzynki - 15 dekagramów
  • bakalie - 20 dekagramów
  • białe wino - 60 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. Kasię, cukier, sól utrzeć razem na puszystą masę.
  2. Ucierając wbijać żółtka.
  3. Wsypać mąkę, bakalie oprószone mąką, wino i proszek do pieczenia.
  4. Bakalie należy wcześniej pokroić i moczyć w winie przez około 4 godz.
  5. Z białek ubić sztywną pianę i delikatnie połączyć z ciastem.
  6. Piec 45-50 minut w temperaturze 200 C.