Keks pieczarkowy

Składniki:

  • cebula - 2 sztuki
  • olej - 1 łyżka
  • pieprz - 1 szczypta
  • pieczarki - 25 dekagramów
  • sól - 1 szczypta
  • jajka - 4 sztuki
  • ser żółty - 10 dekagramów
  • mąka - 20 dekagramów
  • posiekana natka pietruszki - 2 łyżki
  • masło - 0.5 sztuk
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • papryka czerwona - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach, paprykę i cebulę pokrój w kostkę, a pieczarki w plasterki.
  2. Żółtka oddziel od białek i utrzyj z masłem, dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia
  3. Białka ubij na sztywno z dodatkiem 0.5 łyżeczki soli i wymieszaj z ciastem.
  4. Pokrojone w plasterki pieczarki uduś razem z cebulą na oleju, wystudź. Następnie dodaj do ciasta razem z serem, papryką i natką pietruszki. Przypraw i wymieszaj.
  5. Masę przełóż do keksówki i piecz przez 50 minut w temperaturze 180 stopni.
  6. Wystudź, wyjmij i pokrój w plastry. Podawaj do czystych zup.