Keks w polewie
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 45 minut
  • 180-200 °C

Składniki:

  • mąka - 30 dekagramów
  • jajko - 4 sztuki
  • Kostka do pieczenia Kasia - 17 dekagramów
  • cukier - 15 dekagramów
  • proszek do pieczenia - 2.5 łyżeczki
  • bakalie - 50 dekagramów

Sposób przygotowania:

  1. Kasię utrzeć z cukrem i szczyptą soli na puszystą masę.
  2. Nadal ubijając, dodawać kolejno 4 żółtka.
  3. Przesianą mąkę jednym ruchem wsypać do masy i nadal ubijać, aż ciasto stanie się jednolite i puszyste.
  4. Dodać bakalie oprószone mąką (lub wcześniej namoczone w rumie), dodać proszek do pieczenia.
  5. Ubić białka ze szczyptą soli i delikatnie połączyć z masą. W trakcie wyrabiania ciasta, mikser musiałam zastąpić rękami, ponieważ nie dałam rady inaczej wymieszać masy z białkami (było bardzo gęste).
  6. Włożyć do formy tak, aby ciasto wypełniło 3/4 jej blachy.
  7. Piec w nagrzanym piekarniku 45 - 55 min. w temp. 180-200 stopni C.
  8. Polukrować lukrem lub polać polewą czekoladową.