Kibbeh – libańskie przekąski z miętowym jogurtem - VIDEO

62


Łatwe


45 min.


4 os.

Składniki
mięso jagnięce mielone500 gramów
Gałka muszkatołowa z Indonezji Knorr0.5 łyżeczek
Cynamon z Wietnamu Knorr0.5 łyżeczek
Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr2 szczypty
Kmin rzymski z Indii mielony Knorr0.5 łyżeczek
duża cebula1 sztuka
kasza bulgur200 gramów
orzeszki piniowe3 łyżki
gęsty jogurt typu greckiego6 łyżek
świeża mięta1 pęczek
limonka1 sztuka
szczypior z dymki 1 pęczek
ząbek czosnku3 sztuki
oliwa z oliwek2 łyżki
olej do smażenia1 szklanka
Przygotowanie
Krok 1
Kaszę namocz w zimnej wodzie (ok. 30 min.), następnie odcedź. Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na oliwie, dodaj 2 posiekane ząbki czosnku. Orzeszki upraż na suchej rozgrzanej patelni.
Krok 2
Połącz mięso, kaszę, cebulę, orzeszki oraz przyprawy i połowę mięty, a następnie przepuść wszystko razem przez maszynkę do mielenia. Z mięsnej masy uformuj w dłoniach nieduże kulki, a następnie nadaj im kształt piłki rugby.
Krok 3
Uformowane kulki smaż w głębokim tłuszczu kilka minut z każdej strony. Usmażone wyłóż na papierowy ręcznik, aby odsączyć z tłuszczu.
Krok 4
Jogurt połącz w miseczce z pozostałą (drobno pokrojoną) miętą, sokiem z limonki, pokrojonym szczypiorem oraz posiekanym czosnkiem. Wymieszaj. Gotowe Kibbeh podawaj z sosem.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl