Kibbeh – libańskie przekąski z miętowym jogurtem - VIDEO
  • 45 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • mięso jagnięce mielone - 500 gramów
  • Gałka muszkatołowa z Indonezji Knorr - 0.5 łyżeczek
  • Cynamon z Wietnamu Knorr - 0.5 łyżeczek
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 2 szczypty
  • Kmin rzymski z Indii mielony Knorr - 0.5 łyżeczek
  • duża cebula - 1 sztuka
  • kasza bulgur - 200 gramów
  • orzeszki piniowe - 3 łyżki
  • gęsty jogurt typu greckiego - 6 łyżek
  • świeża mięta - 1 pęczek
  • limonka - 1 sztuka
  • szczypior z dymki - 1 pęczek
  • ząbek czosnku - 3 sztuki
  • oliwa z oliwek - 2 łyżki
  • olej do smażenia - 1 szklanka

Sposób przygotowania:

  1. Kaszę namocz w zimnej wodzie (ok. 30 min.), następnie odcedź. Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na oliwie, dodaj 2 posiekane ząbki czosnku. Orzeszki upraż na suchej rozgrzanej patelni.
  2. Połącz mięso, kaszę, cebulę, orzeszki oraz przyprawy i połowę mięty, a następnie przepuść wszystko razem przez maszynkę do mielenia. Z mięsnej masy uformuj w dłoniach nieduże kulki, a następnie nadaj im kształt piłki rugby.
  3. Uformowane kulki smaż w głębokim tłuszczu kilka minut z każdej strony. Usmażone wyłóż na papierowy ręcznik, aby odsączyć z tłuszczu.
  4. Jogurt połącz w miseczce z pozostałą (drobno pokrojoną) miętą, sokiem z limonki, pokrojonym szczypiorem oraz posiekanym czosnkiem. Wymieszaj. Gotowe Kibbeh podawaj z sosem.