Kibbeh – libańskie przekąski z miętowym jogurtem - VIDEO

67


Łatwe


45 min.


4 os.

Składniki
mięso jagnięce mielone500 gramów
gałka muszkatołowa0.5 łyżeczek
cynamon0.5 łyżeczek
czarny pieprz mielony2 szczypty
kmin rzymski0.5 łyżeczek
duża cebula1 sztuka
kasza bulgur200 gramów
orzeszki piniowe3 łyżki
gęsty jogurt typu greckiego6 łyżek
świeża mięta1 pęczek
limonka1 sztuka
szczypior z dymki 1 pęczek
ząbek czosnku3 sztuki
oliwa z oliwek2 łyżki
olej do smażenia1 szklanka
Przygotowanie
Krok 1
Kaszę namocz w zimnej wodzie (ok. 30 min.), następnie odcedź. Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na oliwie, dodaj 2 posiekane ząbki czosnku. Orzeszki upraż na suchej rozgrzanej patelni.
Krok 2
Połącz mięso, kaszę, cebulę, orzeszki oraz przyprawy i połowę mięty, a następnie przepuść wszystko razem przez maszynkę do mielenia. Z mięsnej masy uformuj w dłoniach nieduże kulki, a następnie nadaj im kształt piłki rugby.
Krok 3
Uformowane kulki smaż w głębokim tłuszczu kilka minut z każdej strony. Usmażone wyłóż na papierowy ręcznik, aby odsączyć z tłuszczu.
Krok 4
Jogurt połącz w miseczce z pozostałą (drobno pokrojoną) miętą, sokiem z limonki, pokrojonym szczypiorem oraz posiekanym czosnkiem. Wymieszaj. Gotowe Kibbeh podawaj z sosem.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl