Kieszonki drobiowe z fetą i cukinią
  • 60 minut
  • 2 osoby
  • Średnie

Składniki:

  • podwójna pierś z kurczaka - 1 sztuka
  • ser feta - 50 gramów
  • mała cukinia - 1 sztuka
  • mała cebula - 1 sztuka
  • ząbek czosnku - 1 sztuka
  • oliwa - 1 łyżeczka
  • ryż - 140 gramów
  • Bulionetka drobiowa Knorr - 1 sztuka
  • Przyprawa do kurczaka Knorr - 2 łyżki
  • sól - 1 szczypta
  • pieprz - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. W gorącej wodzie rozpuść bulionetkę drobiową Knorr, wstaw na ogień, wrzuć do garnka ryż i gotuj ok. 15 minut, po czym odcedź i trzymaj pod przykryciem.
  2. Mięso opłucz pod bieżącą wodą i podziel na dwie części. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj, zeszklij na odrobinie oliwy. Dodaj startą na tarce o dużych oczkach cukinię i przesmaż jeszcze kilka minut. Odstaw do przestygnięcia. Piersi z kurczaka przetnij wzdłuż do połowy tak aby utworzyć kieszonki. Do każdej kieszonki włóż przesmażoną i przestygniętą cukinię z cebulą i czosnkiem oraz po kawałku sera feta. Kieszonki zepnij wykałaczkami.
  3. Każdą kieszonkę posyp z obydwu stron naturalną przyprawą do kurczaka Knorr. Kieszonki włóż do rękawa do pieczenia i piecz ok. 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Podawaj z ryżem.