Kieszonki z kurczaka ze szpinakiem

13


Łatwe


30 min.


4 os.

Składniki
piersi kurczaka4 sztuki
Przyprawa do pikantnego kurczaka Knorr4 łyżeczki
papryka wędzona, słodka1 łyżeczka
Rosół z kury Knorr0.5 sztuk
świeży szpinak100 gramów
cebula1 sztuka
ząbki czosnku2 sztuki
bułka tarta2 łyżki
starty parmezan1 łyżka
oliwa z oliwek100 gramów
ryż200 gramów
Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny3 łyżki
Przygotowanie
Krok 1
Piersi umyj i osusz. Następnie każdą z nich natnij z boku w taki sposób, aby powstała kieszeń. Przyprawę do pikantnego kurczaka Knorr wymieszaj z papryką wędzoną oraz oliwą z oliwek (50 ml). Piersi natrzyj powstałą marynatą. Przyprawa podkreśli smak mięsa i nada mu delikatnie pikantny charakter.
Krok 2
Pozostałą oliwę rozgrzej na patelni i przesmaż czosnek oraz pokrojoną w kosteczkę cebulę (połowa ilości). Dodaj szpinak, smaż chwilę razem, następnie zestaw z ognia, dopraw do smaku i dodaj tartą bułkę oraz ser.
Krok 3
Przygotowanym farszem napełnij kieszonki z kurczaka, boki zepnij wykałaczką. Piersi odstaw na 15 minut do lodówki. Z kostki Knorr i 350 ml gorącej wody przygotuj bulion.
Krok 4
W międzyczasie w niedużym garnku rozgrzej Rama Smaż jak szef kuchni i zeszklij pozostałą cebulę. Wsyp ryż, wymieszaj dokładnie i smaż chwilę razem.
Krok 5
Do garnka wlej bulion, zmniejsz ogień i gotuj do momentu wchłonięcia przez ryż całego płynu. Po tym czasie naczynie przykryj i odstaw na bok na 10 minut.
Krok 6
Piersi usmaż na patelni grillowej. Przed podaniem, mięso przekrój na połówki pod skosem, aby pokazać farsz. Gotowe kieszonki podawaj z ryżem i ulubionym dipem.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl