Kieszonki z kurczaka ze szpinakiem
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • piersi kurczaka - 4 sztuki
  • Przyprawa do pikantnego kurczaka Knorr - 4 łyżeczki
  • papryka wędzona, słodka - 1 łyżeczka
  • Rosół z kury Knorr - 0.5 sztuk
  • świeży szpinak - 100 gramów
  • cebula - 1 sztuka
  • ząbki czosnku - 2 sztuki
  • bułka tarta - 2 łyżki
  • starty parmezan - 1 łyżka
  • oliwa z oliwek - 100 gramów
  • ryż - 200 gramów
  • Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny - 3 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Piersi umyj i osusz. Następnie każdą z nich natnij z boku w taki sposób, aby powstała kieszeń. Przyprawę do pikantnego kurczaka Knorr wymieszaj z papryką wędzoną oraz oliwą z oliwek (50 ml). Piersi natrzyj powstałą marynatą. Przyprawa podkreśli smak mięsa i nada mu delikatnie pikantny charakter.
  2. Pozostałą oliwę rozgrzej na patelni i przesmaż czosnek oraz pokrojoną w kosteczkę cebulę (połowa ilości). Dodaj szpinak, smaż chwilę razem, następnie zestaw z ognia, dopraw do smaku i dodaj tartą bułkę oraz ser.
  3. Przygotowanym farszem napełnij kieszonki z kurczaka, boki zepnij wykałaczką. Piersi odstaw na 15 minut do lodówki. Z kostki Knorr i 350 ml gorącej wody przygotuj bulion.
  4. W międzyczasie w niedużym garnku rozgrzej Rama Smaż jak szef kuchni i zeszklij pozostałą cebulę. Wsyp ryż, wymieszaj dokładnie i smaż chwilę razem.
  5. Do garnka wlej bulion, zmniejsz ogień i gotuj do momentu wchłonięcia przez ryż całego płynu. Po tym czasie naczynie przykryj i odstaw na bok na 10 minut.
  6. Piersi usmaż na patelni grillowej. Przed podaniem, mięso przekrój na połówki pod skosem, aby pokazać farsz. Gotowe kieszonki podawaj z ryżem i ulubionym dipem.