Kieszonki z kurczaka
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • piersi kurczaka - 4 sztuki
  • Przyprawa do pikantnego kurczaka Knorr - 4 łyżeczki
  • Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny - 50 mililitrów
  • suszone śliwki - 10 sztuk
  • pomidor - 1 sztuka
  • wędzony ser - 50 gramów
  • natka kolendry - 1 pęczek
  • oliwa z oliwek - 1 łyżka

Sposób przygotowania:

  1. Piersi umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Każdą z nich natnij z boku ostrym nożem w taki sposób, aby powstała kieszeń. Mięso oprósz Przyprawą do pikantnego kurczaka Knorr z każdej strony, w środku również, aby nadać potrawie pikantny charakter.
  2. W miseczce połącz pokrojone w paseczki śliwki, pomidory pokrojone w kostkę, posiekaną drobno kolendrę, oliwę oraz starty na tarce o grubych oczkach ser. Farsz dopraw do smaku i wymieszaj.
  3. Przygotowanym farszem napełnij piersi, boki mięsa zepnij wykałaczką.
  4. Na patelni rozgrzej Ramą Smaż jak szef kuchni, kieszonki z kurczaka połóż na tłuszczu i smaż po 6-8 minut z każdej strony na złoty kolor. Tak przygotowany kurczak będzie soczysty w środku. Przed podaniem, każdą kieszonkę przekrój na pół pod skosem. Podawaj na ciepło, np. z ryżem i chrupiącą sałatą. Pamiętaj o usunięciu wykałaczek przed podaniem.