Kimchi sałatka z kapusty pekińskiej
  • 90 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • kapusta pekińska - 2 sztuki
  • ostra pasta paprykowa - 2 łyżki
  • Sos sałatkowy paprykowo-ziołowy Knorr - 1 opakowanie
  • olej - 2 łyżki
  • olej sezamowy - 1 łyżka
  • sezam - 2 łyżki
  • ząbki czosnku - 3 sztuki
  • limonka - 2 sztuki
  • cukier brązowy
  • kolendra - 1 pęczek

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę oczyść z zewnętrznych liści. Następnie poszatkuj i wymieszaj z solą oraz cukrem.
  2. Kapustę przykryj i przygnieć czymś ciężkim. Odstaw w ciepłe miejsce na 3 godziny. Po tym czasie przepłucz ją delikatnie wodą i ponownie umieść w misce.
  3. Ziarna sezamu upraż na patelni. Czosnek rozetrzyj na pastę.
  4. Sos sałatkowy Knorr połącz z sokiem z limonki, pastą paprykową, roztartym czosnkiem, olejem i olejem sezamowym.
  5. Wymieszaj kapustę z sosem i sezamem. Na końcu posyp posiekaną kolendrą i podawaj.