Kimchi
  • 10 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • kapusta pekińska - 1 sztuka
  • Przyprawa Koreański Grill Knorr - 1 opakowanie
  • mąka ryżowa - 100 gramów
  • biała rzodkiew - 1 sztuka
  • imbir kłącze - 4 cm
  • Gochujang (koreańska pasta z papryki) - 4 łyżki
  • cebula dymka - 3 sztuki
  • jabłko - 1 sztuka
  • gruszka - 1 sztuka
  • marchewka - 2 sztuki
  • ząbek czosnku - 6 sztuk
  • sos rybny - 2 łyżki
  • sól - 8 łyżek

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę pekińską pokrój w grubą kostkę wielkości 2 cm. Jabłko i gruszkę obierz ze skóry, usuń gniazda nasienne i zetrzyj na tarce. Zetrzyj na tarce również marchew, rzodkiew i imbir. Czosnek i dymkę drobno posiekaj.
  2. Pokrojoną kapustę umieść w naczyniu, oprósz solą i odstaw na kilka godzin, tak aby kapusta puściła wodę. Następnie usuń nadmiar płynu, a kapustę dobrze przepłucz w zimnej wodzie.
  3. Do garnka wlej 400 ml wody, wsyp mąkę ryżową, cukier i dodaj przyprawę Koreański Grill Knorr oraz koreańskie chili w proszku. Całość zagotuj. Powstały kleik wystudź, a potem dodaj sos rybny, jabłko, kapustę, gruszkę, marchew, imbir, czosnek, rzodkiew i posiekaną dymkę. Całość dokładnie wymieszaj oraz umieść w dużym słoju.
  4. Kapustę postaw na parapecie i po dwóch dniach przełóż ją w chłodne miejsce, aby dokończył się proces fermentacji.