KLASYCZNE PIEROGI RUSKIE

2


Łatwe


90 min.


4 os.

Składniki
Farsz:
ziemniaki1 kilogram
cebula2 sztuki
Ciasto:
olej3 łyżki
Farsz:
olej1 łyżka
pieprz10 szczypt
Ciasto:
mąka pszenna500 gramów
Farsz:
sól10 szczypt
Ciasto:
żółtko jajka3 sztuki
woda letnia1 szklanka
Farsz:
ser biały półtłusty 500 gramów
Przygotowanie
Krok 1
Najpierw przygotowałam farsz,aby mógł sobie troszkę przejść przyprawami. A więc, ziemniaki ugotowałam w lekko osolonej wodzie, odcedziłam i ostudziłam. Przecisnęłam przez praskę, to samo zrobiłam z serem białym. Cebulę poszatkowałam i zeszkliłam na łyżce oleju, dodałam do farszu. Doprawiłam solą i pieprzem ( tych nie żałowałam). Dobrze wyrobiłam rękoma i odstawiłam.Po jakimś czasie warto spróbować troszkę farszu czy aby napewno jest dobrze przyprawiony:)
Krok 2
Czas na zrobienie ciasta. Na mojej stolnicy, która jest chyba starsza ode mnie,ale za to w idealnym stanie przesiałam mąkę. Na środku zrobiłam wgłębienie, wlałam żółtka i olej. Lekko zarobiłam ciasto i dodawałam stopniowo ciepłej wody, cały czas wyrabiając ciasto. Kiedy wody było już dość energicznie wygniotłam ciasto na elastyczną kulę:P.
Krok 3
Ciasto podzieliłam na 3 części, każdą cienko rozwałkowałam i wycięłam szklanką okrągłe placki, na każdy ułożyłam farsz ( ok 1 łyżeczki ), skleiłam boki.
Krok 4
Pierogi wrzuciłam na osolony wrzątek, gotowałam 4 minuty od momentu wypłynięcia. Podałam okraszone skwarkami.
Autor: Islander85Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl