KLASYCZNE PIEROGI RUSKIE
  • 90 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

    ciasto
  • mąka pszenna - 500 gramów
  • żółtko jajka - 3 sztuki
  • olej - 3 łyżki
  • woda letnia - 1 szklanka
  • farsz
  • ser biały półtłusty - 500 gramów
  • ziemniaki - 1 kilogram
  • cebula - 2 sztuki
  • olej - 1 łyżka
  • pieprz - 10 szczypt
  • sól - 10 szczypt

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw przygotowałam farsz,aby mógł sobie troszkę przejść przyprawami. A więc, ziemniaki ugotowałam w lekko osolonej wodzie, odcedziłam i ostudziłam. Przecisnęłam przez praskę, to samo zrobiłam z serem białym. Cebulę poszatkowałam i zeszkliłam na łyżce oleju, dodałam do farszu. Doprawiłam solą i pieprzem ( tych nie żałowałam). Dobrze wyrobiłam rękoma i odstawiłam.Po jakimś czasie warto spróbować troszkę farszu czy aby napewno jest dobrze przyprawiony:)
  2. Czas na zrobienie ciasta. Na mojej stolnicy, która jest chyba starsza ode mnie,ale za to w idealnym stanie przesiałam mąkę. Na środku zrobiłam wgłębienie, wlałam żółtka i olej. Lekko zarobiłam ciasto i dodawałam stopniowo ciepłej wody, cały czas wyrabiając ciasto. Kiedy wody było już dość energicznie wygniotłam ciasto na elastyczną kulę:P.
  3. Ciasto podzieliłam na 3 części, każdą cienko rozwałkowałam i wycięłam szklanką okrągłe placki, na każdy ułożyłam farsz ( ok 1 łyżeczki ), skleiłam boki.
  4. Pierogi wrzuciłam na osolony wrzątek, gotowałam 4 minuty od momentu wypłynięcia. Podałam okraszone skwarkami.