Klasyczne ragout bolognese

11


Łatwe


50 min.


4 os.

Składniki
makaron tagliatelle lub farfalle 200 gramów
mielona wołowina500 gramów
seler naciowy, łodyga1 sztuka
mała cebula1 sztuka
czerwone wino100 mililitrów
pomidory pelatti z puszki400 gramów
Fix Spaghetti Bolognese Knorr1 opakowanie
śmietana 18%100 mililitrów
oliwa z oliwek80 mililitrów
parmezan50 gramów
Przygotowanie
Krok 1
Makaron ugotuj al dente.
Krok 2
Na rozgrzanej oliwie podsmaż pokrojone w drobna kosteczkę cebulę i seler. Smaż aż warzywa delikatnie zaczną brązowieć. Dodaj mięso mielone i smaż aż zrobi się zupełnie suche.Następnie dodaj czerwone wino i gotuj tak długo aż zacznie skwierczeć tłuszcz a wino zupełnie odparuje.
Krok 3
Dodaj wtedy pomidory z puszki oraz zawartość opakowania Knorra. Nada ono potrawie prawdziwie włoski smak oraz poprawi konsystencję sosu. Wszystko razem gotuj dwie minuty po czym dodaj śmietanę i dokładnie wymieszaj.
Krok 4
Gotowe ragout połącz z ugotowanym wcześniej makaronem. Podawaj posypane tartym parmezanem.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl