Klasyczne ragout bolognese
  • 50 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • makaron tagliatelle lub farfalle - 200 gramów
  • mielona wołowina - 500 gramów
  • seler naciowy, łodyga - 1 sztuka
  • mała cebula - 1 sztuka
  • czerwone wino - 100 mililitrów
  • pomidory pelatti z puszki - 400 gramów
  • Naturalnie smaczne Spaghetti Bolognese Knorr - 1 opakowanie
  • śmietana 18% - 100 mililitrów
  • oliwa z oliwek - 80 mililitrów
  • parmezan - 50 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Makaron ugotuj al dente.
  2. Na rozgrzanej oliwie podsmaż pokrojone w drobna kosteczkę cebulę i seler. Smaż aż warzywa delikatnie zaczną brązowieć. Dodaj mięso mielone i smaż aż zrobi się zupełnie suche.Następnie dodaj czerwone wino i gotuj tak długo aż zacznie skwierczeć tłuszcz a wino zupełnie odparuje.
  3. Dodaj wtedy pomidory z puszki oraz zawartość opakowania Knorra. Nada ono potrawie prawdziwie włoski smak oraz poprawi konsystencję sosu. Wszystko razem gotuj dwie minuty po czym dodaj śmietanę i dokładnie wymieszaj.
  4. Gotowe ragout połącz z ugotowanym wcześniej makaronem. Podawaj posypane tartym parmezanem.