Klasyczny sos cygański

Składniki:

  • boczek - 50 gramów
  • pieprz
  • sól
  • mąka ziemniaczana - 1 łyżka
  • białe wytrawne wino - 0.5 szklanek
  • koncentrat pomidorowy - 1 łyżeczka
  • pieczarki - 5 sztuk
  • likier - 2 łyżki
  • pomidor - 4 sztuki
  • rosół na włoszczyźnie - 0.75 mililitrów
  • włoszczyzna - 1 pęczek
  • masło - 1 łyżka

Sposób przygotowania:

  1. Cebulkę i włoszczyznę obierz i posiekaj.
  2. Dodaj pokrojony w kostkę boczek i przesmaż razem z warzywami na rozgrzanym tłuszczu.
  3. Podlej winem wymieszanym z bulionem i gotuj przez 25 minut.
  4. Wymieszaj z obranymi ze skórki, rozkrojonymi w ósemki pomidorami i duś na małym ogniu jeszcze przez 10 minut.
  5. Wymieszaj z koncentratem pomidorowym, dopraw do smaku i zestaw z ognia. Przetrzyj sos przez sitko, dodaj mąkę rozprowadzoną z wodą i gotuj na małym ogniu aż sos zgęstnieje.
  6. Pieczarki oczyść i potnij w cienkie paseczki, wymieszaj z sosem, podgrzej.